VUČIĆ NIKAD JASNIJI: Ponosan sam na slobodarsku politiku Srbije! Nije potpisan nikakav sporazum sa Zelenskim

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 14:54

VUČIĆ NIKAD JASNIJI: "Ponosan sam na slobodarsku politiku Srbije!" Nije potpisan nikakav sporazum sa Zelenskim

Predsednik Srbije i danas boravi u Tirani gde je odgovarao na pitanja novinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikakav sporazum nije potpisao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim sa kojim se juče sastao u Tirani i dodao da je pozicija Ukrajine veoma fer prema Srbiji.

- Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i oni poštuju teritorijalni integritet Srbije i mi smo im zahvalni na tome - rekao je Vučić novinarima u Tirani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Kako je rekao Srbija nije u hibridnoj poziciji sa Rusijom, već je u pitanju veoma jasna pozicija slobodne zemlje, hrabra pozicija koja nije laka, unikatna je u celoj Evropi i Srbija je ponosna na nju.

- To je veoma racionalna i pragmatična odluka Srbije, ne znam da li će moći da traje zauvek, jer ne znamo sa kolikim nivoom pritiska ćemo se suočiti, ali za sada se odupiremo svim vrstama pritiska i čuvamo svoje nacionalne interese - rekao je Vučić.

Dodao je da je razgovarao sa Zelenskim o situaciji na frontu, te da zna svako selo u nekoliko regiona u Ukrajini. Kako je rekao, razgovarao je sa Zelenskim i to je bio dug i korektan razgovor.

- Mislim da oni imaju veoma fer odnos prema Srbiji - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da mora prvo da posluša današnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi ga komentarisao.

- Dobio sam nekoliko poruka, ali bih voleo da vidim sve što je predsednik Putin govorio da bih mogao da komentarišem. Suviše sam ozbiljan čovek da bih mogao da izvlačim stvari iz konteksta i na taj način da reagujem - proučio je Vučić.

Kako je rekao, video je da je Moskva potvrdila uvođenje "cirkona" u svoju vojsku, kao i da je "sarmat" uskoro gotov.

- To je veliko ojačanje za rusku vojsku ukoliko je to tačno. Nigde ništa nuklearno nisam čuo - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje stranih novinara da prokomentariše navodnu "Putinovu pretnju nuklearnim ratom".

Govoreći o deklaraciji EU kojim bi se Putin smatrao odgovornim za smrt Alekseja Navaljnog, Vučić je rekao da o tome ne zna ništa.

On je poručio da je ponosan na slobodarsku i samostalnu politiku Srbije.

- Do sada se nismo usklađivali, iznenadilo bi me da je drugačije. Iako mislite da je to velika tragedija i razlog da nas napadnete, ja to ne mislim. Mislim da je veoma važno da Srbija pažljivo računa i vodi politiku svoju, samostalnu, nezavisnu i da procenjuje od slučaja do slučaja.

Vučić je ponovio da je Tajvan Kina i poručio da Srbija ne može da sruši sistem Ujedinjenih nacija.

- Šta je problem i šta je netačno? Je l' to tako u UN, hoćete da srušimo sistem UN. Hoćete sutradan da mi kažete da ne smem da govorim ni o Kosovu i Metohiji i rezolucijama UN. Kome sam to naneo štetu. Ima li neka druga politika, čija je to politika drugačija - ruska, američka, ko to misli da Tajvan nije Kina. Lupetaju - rekao je Vučić.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.