VUČIĆ NAKON SASTANKA SA SANČEZOM Srbija smatra Španiju kao iskrenog i jednog od najvećih prijatelja u svetu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2022, 18:24

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA SANČEZOM "Srbija smatra Španiju kao iskrenog i jednog od najvećih prijatelja u svetu" (FOTO)

Premijer Španije Pedro Sančez, koga će danas ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prvi je španski premijer koji dolazi u posetu Srbiji.

Pedro Sančez će boraviti dva dana u zvaničnoj poseti Srbiji.

Nakon sastanka Vučića i Sančeza biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Kraljevine Španije, posle čega su predviđene izjave za medije Vučića i Sančeza.

Sančez kaže da je izrazio divljenje Nikoli Jokiću na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa Vučićem i da obojica predsednika vole košarku.

Španac ističe da Španija i dalje podržava proširenje EU.

- Vi ste Evropa - poručio je Sančez.

- Bilateralni odnosi Srbije i Španije su prijateljski, bez otvorenih pitanja, a Madrid i Beograd jedan drugom pružaju podršku po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje. Španija je jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a Srbiji pruža i podršku u procesu evropskih integracija. Želim da znate da Srbija i Španiji ima prijatelja koji će pomoći da se pridružite Evropskoj uniji. Španija su zemlje prijatelji odavno, mnogo toga nas vezuje, ali i poštovanje teritorijalnog integriteta. Mi podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu i uvek ćemo zagovarati razgovor, ali uz poštovanje teritorijalnog inetgriteta.

- Dragi Pedro, ponosan sam i srećan što prvi put u srpskoj istoriji mogu da ugostim španskog premijera. Srbija smatra Španiju kao iskrenog i jednog od najvećih prijatelja u svetu - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da u prvih pet meseci ove godine imamo uvećanje trgovinske razmene sa Španijom od 64,7 odsto.

On ističe da je zahvalan španskoj vladi na podršci "evropskom putu Srbije".

Dodaje da je tema bila i pozicija Srbije na Balkanu i inicijativa Otvoreni Balkan.

Španija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine i Vučić kaže da je zahvalio Španiji na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

- Analizirali smo i situaciju u Ukrajini. Imam dobru vest, analizirali smo prvih sedam meseci, Srbija nema deficit, ali će imati zbog energetske krize koja nas čeka u narednih pet meseci - rekao je Vučić.

Prijateljstvo Španije i Srbije je veliko i istinsko i poželeo je da španskog kralja ugostimo u Srbiji.

U Palati Srbija oko 18.15 počeo je sastanak "u četiri oka" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kraljevine Španije Pedra Sančeza.

Prethodno, Vučić je za Sančeza priredio svečani doček ispred Palate Srbija, a nakon susreta dvojice zvaničnika, uslediće plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić i Sančez zatim će se obratiti medijima.

U međuvremenu predsednik Srbije se oglasio i na Instagramu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Španski premijer Pedro Sančez stigao je danas u Srbiju gde boravi u službenoj poseti.

Sančeza će ugostiti predsednik Aleksandar Vučić, a uoči posete, u glavnim beogradskim ulicama, u čast visokog gosta postavljene su i španske zastavice.

Do danas nijedan premijer Španije nije bio u poseti našoj zemlji iako su se naši zvaničnici sastajali sa premijerima te zemlje u inostranstvu.

Tako se predsednik Vučić sa Sančezom i španskim kraljem sastao 23. februara u Madridu.

Boris Tadić se 2009. godine u Madridu sreo sa tadašnjim premijerom Hoseom Luisom Sapaterom, ali on nije dolazio u Beograd.

Takođe, Mirko Cvetković se sreo sa Sapaterom 2011. godine u Madridu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"IMAM DOBRU VEST" Vučić saopštio građanima: Srbija nema deficit!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2022

Španski premijer Pedro Sančez stigao je danas u Srbiju gde boravi u službenoj poseti. Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održana je konferencija za novinare...Predsednik Srbije saopštio je dobru vest za sve građane Srbije...- Imam dobru vest, analizirali smo prvih sedam...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.