VUČIĆ I BRNABIĆ NA PALIĆU SA NOVAK I ORBANOM Sa prijateljima se zajedno smejemo i plačemo, i to je tako u odnosu na Mađare i Srbe (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 10:47

VUČIĆ I BRNABIĆ NA PALIĆU SA NOVAK I ORBANOM "Sa prijateljima se zajedno smejemo i plačemo, i to je tako u odnosu na Mađare i Srbe" (FOTO/VIDEO)

Prva sednica strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske, kojoj će prisustvovati predsednici, premijeri i članovi vlada dveju zemalja, održava se danas na Paliću.

U 10 časova počeo je sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Predsednica Katalin Novak kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je odrasla u Segedinu, i da joj je drago što može da bude među prijateljima u prijateljskoj zemlji.

- Posebno mi je drago što smo radili na tome da naši odnosi budu još sadržajniji. Sa prijateljima se zajedno smejemo i plačemo, i to je tako u odnosu na Mađare i Srbe. Imamo mnogo uspeha iza sebe, i posebno se zahvaljujem za to - kaže ona.

Ona ističe da su Mađari plakali sa Srbima, zbog masovnih ubistava u školi Ribnikar, i rekla je da je u ime svih Mađara izrazila saučešće.

- Bilo je teško preživljavati sve. Takođe je teško zamisliti sve što se događa na Kosovu. A saosećamo sa Srbima i zbog poplava koje su se desile. Ali pošto smo prijatelji, tu smo da pomognemo bilo u dobra, bilo u zla vremena. Pružićemo vam pomoć kada god to bude bilo potrebno - rekla je predsednica Mađarske.

Rekla je i da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske, i da naše zemlje razmišljaju dugoročno.

- Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena, i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je 12 radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate - kazala je ona.

Predsednica Novak kaže i da je razgovarano o ratu u Ukrajini, i o šansama za mir.

- Naša pažnja usmerena prema Ukrajini ne sme da nas dovede u situaciju da zanemarimo šta se dešava na Balkanu.

- Mi smo danas napravili jedan u pravom smilsu reči istorijski korak. Nisam ja tvorac ove misli, već Viktor Orban. Rekao je da smo prešli jednu liniju i granicu koja je mogla da bude očekivana čak i kada gradite najbolje odnose, kao što smo gradili poslednjih 10 godina sa Mađarskom. Naši odnosi su sada najbolji, na istorijskom maksimumu. Politički, ekonomski odnosi, trgovinska razmena je 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego što je bila. Mađarska je danas peti trgovinski partner Srbije, treći iz EU - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

Predsednik Vučić ističe da su danas potpisani važni sporazumi iz oblasti bezbednosti i odbrane, iako je Mađarska članica NATO, a Srbija nije.

- Došli smo do tako dobrih odnosa da i u tako teškoj sferi za saradnju možemo da budemo najbliži. Sinoć sam dugo razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsednicom Novak, i pričali smo kako da zaštitimo naše zemlje, i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak - kazao je predsednik.

On kaže da nemamo problem sa gasom, i imamo ukupno 560 miliona kubnih metara uskladištenih u Srbiji i Mađarskoj.

- To su ogromne količine, čime garantujemo sigurnost našim ljudima. Imamo i rezerve nafte i dizela.

- Od izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, do izgradnje terminala najvećeg u Evropi, da napravimo nešto veliko što će da bude drugačije, da nemamo problema sa čekanjem na Horgošu.

Predsednik se zahvalio zvaničnicima iz Mađarske na podršci.

- Imamo od Mađarske podršku na evropskom putu ali i da čuvamo nezavisnost. Mi nismo deo evropskog kluba, nismo ni u NATO, ali smo se trudili da pokažemo da jedna tako mala zemlja, kao što je Srbija, nije mala po snazi, ponosu i zato im hvala na tome što su imali razumevanja za takvu politiku - rekao je predsednik i zahvalio se prisutnima na poseti.

U toku je ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata, nakon koje su planirane izjave za medije.

Potpisani su sporazumi iz sfere migracija, sporazum o izgradnji gasovoda Srbija-Mađarska, dogovor o zaštiti tajnih podataka, plan rada o stručnoj pomoći za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, poljoprivredni sporazumi, sporazumi o unapređenju putne infrastrukture.

Pred sastanak se oglasio predsednik Srbije na svom zvaničnom Instagram nalogu.

- Strateško partnerstvo, razumevanje, međusobno uvažavanje, bliskost i prijateljstvo Srbije i Mađarske, danas će biti ponovo potvrđeni i konkretizovani novim sporazumima i projektima, na dobrobit svih naših građana. Sa @katalin.novak, @orbanviktor i @anabrnabic dogovaramo velike i važne projekte koji će dati dugoročan doprinos rastu i razvoju Srbije i Mađarske, ali i obezbediti sigurnost za naše građane u vremenima koja dolaze. Time danas otvaramo još jedno poglavlje u saradnji i ispisujemo novu istorijsku stranicu u odnosima dve zemlje. - objavljeno je na stranici "buducnostsrbijeav".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

U 10.05 biće održan sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom

Prva sednica strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske, kojoj će prisustvovati predsednici, premijeri i članovi vlada dveju zemalja, biće održana danas na Paliću.

U 10.05 biće održan sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, saopšteno je iz Predsedništva.

Za tada su zakazani i bilateralni sastanci članova vlada Republike Srbije i Mađarske.

Sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske zakazana je za 11.05, a zatim će uslediti ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Mađarske Katalin Novak, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orban

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Počela sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Jun.2023

PALIĆ – Na Paliću je danas počela sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak. Prisutni su i premijeri dve zemlje Ana Brnabić i Viktor Orban. To je prva sednica koja se održava, a sednici...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.