VUČIĆ DANAS NA MINHENSKOJ BEZBEDNOSNOJ KONFERENCIJI: Među učesnicima Entoni Blinken,Dejvid Kameron, Vladimir Zelenski i mnogi drugi...

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 09:13

VUČIĆ DANAS NA MINHENSKOJ BEZBEDNOSNOJ KONFERENCIJI: Među učesnicima Entoni Blinken,Dejvid Kameron, Vladimir Zelenski i mnogi drugi...

Minhenska bezbednosna konferencija trajaće do 18og februara

U Minhenu danas počinje 60. Minhenska bezbednosna konferencija, vodeći svetski forum za debatu o međunarodnoj bezbednosnoj politici, a među učesnicima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom tri dana konferencije u hotelu Bajerišer Hof, učesnici će razgovarati o najvećim izazovima spoljne i bezbednosne politike, a cilj skupa je izgradnja poverenja, kako bi se doprinelo mirnom rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sukoba, održavanjem kontinuiranog i neformalnog dijaloga unutar međunarodne zajednice.

Tradicionalno u februaru, konferencija okuplja šefove država, vlada, ministara, vodeće ličnosti međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnike industrije, medija, akademske zajednice i civilnog društva koji učestvuju u različitim debatama. Ove godine okupiće se više od 450 učesnika, a tačan spisak biće objavljen uoči samog početka konferencije.

Konferenciji će prisutvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a učešće su najavili američki državni sekretar Entoni Blinken i potpredsednica SAD-a Kamala Haris, šef kineske diplomatije Vang Ji, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i drugi.

Tradicionalno, uoči konferencije, objavljuje se izveštaj u kojem se analiziraju i tumače važna dešavanja u svetu i njihov uticaj.

Predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen naveo je u izveštaju da svet u 2024. godini karakteriše "nazadovanje globalne politike zbog sve većih geopolitičkih napetosti i ekonomske neizvesnosti".

Pod naslovom "Izgubiti - izgubiti" deseti bezbednosni izveštaj opisuje da u trenutnoj napetoj svetskoj situaciji gube svi.

Ovogodišnji izveštaj odražava trend pada svetske politike, obeležen porastom geopolitičkih tenzija i ekonomskom neizvesnošću.

Prema istraživanju, percepcija rizika od vojnog sukoba u Indo-Pacifiku, između Kine i Tajvana, naglo je porasla, a izveštaj se bavi i Istočnom Evropom, kao i dešavanjima u Ukrajini i uticajem Rusije.

U zemljama G7 "veliki delovi stanovništva veruju da će njihove zemlje biti manje bezbedne i prosperitetne za 10 godina", navodi Hojzgen.

Ujedno, analiza rezultata ankete pokazuje da ljudi u zemljama G7 očekuju povećanje moći i uticaja Kine i zemalja na Globalnom jugu na račun njihovih sopstvenih zemalja.

Sve veći vojni uticaj Rusije u zoni Sahela takođe igra ulogu u analizi, kao i ekonomski aspekti, klimatske promene, a prema izveštaju, povećano nepoverenje u čitavom svetu odražava se i na percepciju opasnosti koju predstavljaju kibernetički napadi i negativne posledice korišćenja veštačke inteligencije.

- Tehnološki napredak, koji je dugo bio pokretačka snaga nivoa globalnog blagostanja, sve više instrumentalizuju protivnici takvog razvoja, piše u izveštaju. Minhenska bezbednosna konferencija ove godine obeležava 60. godišnjicu, a skup će trajati do nedelje, 18.februara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučić stigao u Minhen: Sastao se sa Kameronom FOTO

Izvor: B92, 16.Feb.2024

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Minhen, gde će danas prisustvovati 60. minhenskoj bezbednosnoj konferenciji...Predviđeno je da predsednik Vučić danas učestvuje na više panela iz oblasti bezbednosti...On se sastao sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom...Posle...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.