Izvor: B92, 03.Jul.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUCETIC I PRELEVIC O PREDLOGU ZAKONA PROTIV TERORIZMA

Predstavnici Udruzenja gradjana G 17 plus, bivsi sudija Ustavnog suda Srbije, Slobodan Vucetic i nekadasnji sudija Okruznog suda u Beogradu, Bozidar Prelevic ocenili su na konferenciji za novinare da je cilj eventualnog usvajanja Predloga zakona protiv terorizma - obracun sa politickim neistomisljenicima. Vucetic je naglasio da inspiracija Vlade da povuce Predlog zakona protiv terorizma na doradu nije u poboljsanju odredjenih normi, niti usaglasavanje teksta sa Ustavom: "Bojim da je rec >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o pritisku i zelji radikala da ovom prilikom isposluju za sebe vazne pozicije u upravljackoj strukturi Srbije'', zakljucio je Slobodan Vucetic primetivsi da se boji da nece biti nikakvih sustinskih promena u ovom zakonu, a da je razlog odlaganja koriscenje jedne jake pozicije radikala u koaliciji u kojoj oni poseduju kontrolni paket akcija."Oni su iskoristili priliku da isposluju za sebe vrlo vazne privilegije u upravljackoj strukturi Srbije i da zadrze politicku i ekonomsku moc'', izjavio je Vucetic.

Bozidar Prelevic je ovom prilikom rekao da se ''citajuci Predlog zakona protiv terorizma moze se uociti poznati rukopis, 'radionice za izradu zakona', koja je proizvela i Zakon o javnom informisanju Srbije''. On je posebno istakao clan 2 Predloga zakona protiv terorizma koji se odnosi na one koji rasturaju ili cine dostupnim spise ili audiovizuelna sredstva, ili javno odabravaju akcije koje ugrozavaju ustavni poredak. ''Ovaj clan daje mogucnost sirokog tumacenja i primene'', ocenio je Prelevic dodavsi da je moguci razlog uvodjenja ovog clana u Predlog, izmedju ostalog i nezadovoljstvo rezima dosadasnjim efektima Zakona o informisanju. Govoreci o mogucoj primeni Zakona protiv terorizma na konkretnim primerima Bozidar Prelevic je istakao dva:

''Na jednom nedavnom mitingu u Beogradu jedan lider opozicije davao je neke predloge za vesenja i on bi bio odgovoran sa razlogom, a predstavnici udruzene opozicije, koja je bila na sceni, bila bi odgovorna po clanu 3. koji govori o kolektivnoj odgovornosti. Ali bi i svi koji su bili na mitingu i tome pljeskali na neki nacin odobravali ovaj skup bili odgovorni. Dakle, ekstenzivno tumacenje ovog zakona nema granice. Ako bi doslo do promena na izborima u trenutku postojanja ovog propisa on bi mogao da se okrene protiv sada vladajucih stranaka - pri cemu bi, ako se dokaze da su one bile umesane u neka nerazjasnjena ubistava itd, po clanu koji govori o kolektivnoj odgovornosti sada svi ti clanovi bili kolektivno odgovorni'', izjavio je Prelevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.