VSS o žalbama na presudu Mišiću

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS o žalbama na presudu Mišiću

Vrhovni sud razmatrao žalbe na presudu Urošu Mišiću, osuđenom za pokušaj ubistva policajca na fudbalskoj utakmici decembra 2007, ali još nije doneo presude. Odbrana traži da se predmet vrati prvostepenom sudu jer kažu bilo propusta u iznošenju dokaza. Tužilaštvo predlaže dužu zatvorsku kaznu.

Vrhovni sud je razmatrao žalbe na presudu Urošu Mišiću, osuđenom za pokušaj ubistva policajca na fudbalskoj utakmici, Crvena Zvezda-Hajduk decembra 2007, ali još nije doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << presude. 

Vrhovni sud će odluku doneti naknadno, na zatvorenom delu sednice, a taj sud može da potvrdi prvostepenu presudu u celini, da preinači kaznu ili da ukine presudu i naloži novo suđenje. Mišić je osuđen 19. septembra 2008. godine pred Okružnim sudom u Beogradu.

U prvostepenoj presudi navodi se da je Mišić znao da je policajac Nebojša Trajković na službenoj dužnosti i da je žandarm, kao i da je pokazao upornost i agresivnost kada je žandarma pekao bakljom i pokušavao da mu je ugura u usta, svestan da time može da ubije Trajkovića.

Navodi se da je Mišić odustao od napada tek kada je Trajković izvadio službeni pištolj i ispalio tri metka u vis.

Okružni sud je, na osnovu medicinskog veštačenja, utvrdio da je Trajković zadobio teške fizičke i psihičke povrede i da i dalje ispoljava strah i anksiozno-depresivni sindrom i da se zbog toga leči.

Tužilaštvo je u žalbi predložilo dužu zatvorsku kaznu, ocenivši da je 10 godina zatvora blaga kazna, posebno imajući u vidu odluke u takvim slučajevima u zemljama EU, čijem članstvu teži i Srbija.

Mišićev branilac advokat Borivoje Borović predložio je u žalbi ukidanje prvostepene presude i novo suđenje pred drugim sudskim većem i sudijom koji će, kako je naveo, biti sposoban da sudi na osnovu činjenica, a ne pod pritiskom izvršne vlasti.

Borović je naveo da iz svedočenja policajaca nadređenih Trajkoviću proizlazi da on nije trebalo da bude na severnoj tribini stadiona Crvene zvezde, jer nije dobio takvo nađenje, i dodao da Mišić nije mogao da zna da je Trajković žandarm jer se nije legitimisao i bio je u civilu.

"Neorganizovanost i neposobnost policije rezultirale su pojavljivanjem naoružanog Trajkovića na tribinama", naveo je Borović.

Borović je naveo i da izvedeni dokazi upućuju na to da Mišić nije hteo da ubije Trajkovića, nego da ga uplaši i predložio da na ponovljenom suđenju kao dokaz bude izveden video snimak incidenta, koji se, kako je naveo, razlikuje od iskaza Trajkovića, kojem je sud poklonio veru.

Ocenio je da je činjenično stanje površno utvrđeno i predložio veštačenje baklje kako bi se utvrdilo da li baklja može da stane u usta i da li je pogodna kao sredstvo za izvršenje ubistva.

Mišić: Nisam hteo da ga ubijem

Mišić je rekao da je kriv i da bi "trebalo da bude osuđen za zlo koje je učinio Trajkoviću".

"To će biti prilepak uz moje ime celog života, ali nije pravedno proglasiti ovo pokušajem ubistva. Na snimku se jasno vidi da je baklja upotrebljena kao palica i to pokazuje da ni u tom ludilu nisam hteo da uradim ništa više nego da ga udarim", rekao je Mišić.

Naveo je da jeste učinio zlo i Trajkoviću i sebi, ali da nije pokušao da ga ubije.

"Tako i vas molim da me ne ubijete i da mi ne uništite život i da mi pomognete da se vratim u kolotečinu mog života. Molim vas da mi preinačite presudu i osudite za ono što sam učinio. Želim da se izvinim Trajkoviću i i njegovoj porodici i mojoj porodici jer su i oni žrtve moje gluposti", rekao je Mišić u obraćanju sudskom veću.

Sednici Vrhovnog suda prisustvovali su članovi Mišićeve porodice i njegovi drugovi, a oko 20 njegovih drugova stajali su preko puta zgrade Vrhovnog suda u Resavskoj ulici, oko koje je bilo raspoređeno više desetina policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Petočlanim sudskim većem Vrhovnog suda predsedavao je sudija Dragiša Đorđević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.