VSS nezadovoljan predloženim rešenjima za izmenu Ustava

Izvor: B92, 31.Jan.2018, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS nezadovoljan predloženim rešenjima za izmenu Ustava

Visoki savet sudstva kritikovao je neka od predloženih rešenja Ministarstva pravde za izmenu Ustava Srbije.

Kritikovana su posebno rešenja koja se odnose na sastav tog tela i pozvao sve sudije da uzmu učešće u javnoj raspravi povodom njih.

U zaključcima VSS koji su usvojeni na današnjoj sednici navodi se da su sva predložena pozitivna rešenja koja su u funkciji jačanja nezavisnog sudstva i sudija, kao što je isključiva nadležnost VSS za izbor i razrešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svih sudija i predsednika sudova, neposredan izbor članova VSS od stane sudija, "potpuno derogirana predloženim sastavom i načinom odlučivanja VSS".

To najviše sudsko telo u državi je ukazalo da je neprihvatljivo rešenje za sastav Saveta u kome sudije nemaju većinu i u kome se predsednik obavezno bira iz reda istaknutih pravnika i ima "zlatni glas" koji odlučuje kad je broj glasova jednak.

To prema stavu VSS dovodi do toga da o svim bitnim pitanjima iz nadležnosti VSS kojima se garantuje samostalnost i nezavisnost sudova i sudija (izbor, razrešenja, disciplinska odovornost, materijalni položaj) odlučuju članovi VSS - istaknuti pravnici, koji nisu sudije i koje bira Narodna skupština.

Za VSS je takođe neprihvatljiva sadržina i način na koji se predlaže uređivanje ustavnog određenja i nadležnosti VSS u Ustavu, jer, kako se navodi, nije predviđeno da VSS u oblasti finansiranja nema druga prava, osim pravo da predloži Vladi plan sredstava za rad sudova iz svoje nadležnosti.

"To nije u skladu sa međunarodnim standardima po kojima je materijalna nezavisnost jedan od preduslova pojma sudske nezavisnosti, navodi se u saopštenju VSS i dodaje da "direktan napad na nezavisnost pravosuđa" predstavlja i predloženo rešenje da disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova može da pokrene i ministar nadležan za pravosuđe.

Prema postojećim rešenjima disciplinski postupak prema sudiji i postupak razrešenja može inicirati svaki građanin, ali je pokretanje disciplinskog postupka u isključivoj nadležnosti Disciplinskog tužioca, dok postupak razrešenja pokreće VSS.

To telo, kako se navodi, posebno zabrinjava odredba kojom se na nejasan i nedorečen način kao novi uslov za izbor na sudijsku funkciju uvodi prethodno okončana posebna obuka u instituciji za obuku u pravosuđu.

"Zbog izuzetnog značaja ove teme za sadašnjost i budućnost sudskog sistema, a posebno za nezavisnost i nesmetani rad sudova i sudija, VSS će dati predloge i primedbe na navedeni tekst koji će biti dostavljen predlagaču i poziva sve sudije da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.