VSS neće stopirati radne sporove

Izvor: RTS, 23.Mar.2009, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS neće stopirati radne sporove

Vrhovni sud Srbije i okružni sudovi neće postupiti po preporuci Ministarstva ekonomije da se prekinu sva suđenja i zamrznu izvršenja pravosnažnih sudskih odluka koje se tiču radnih odnosa. Sindikati protiv zaustavljanja radnih sporova. Malović: Potez ministarstva ekonomije nije zlonameran.

Vrhovni sud Srbije saopštio je da sudije neće postupati po preporuci Ministarstva ekonomije koje u dopisu tom sudu moli da se u ovoj godini da preporuka sudovima da prestanu da postupaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u predmetima o radnim sporovima, odnosno prekinu sa izvršenjem odluka u vezi sa navedenim potraživanjima radnika prema privatizovanim preduzećima i preduzećima u procesu privatizacije. U Ministarstvu ekonomije, pak, kažu da im nije bila namera pritisak na sudstvo, već su hteli samo da ukažu na veliki problem u vezi sa privatizovanim preduzećima.

Ministarka pravde Snežana Malović potez Ministarstva ekonomije, koje je uputilo dopis da se na godinu dana obustave radni sporovi, ocenjuje kao neprimeren , ali ne i zlonameran.

Malovićeva, koja učestvuje na konferenciji o prevenciji torture, kaže da je Ministarstvo pravde u tom slučaju bilo "isključivo u funkciji poštara" jer je "integralni dopis Minitarstva ekonomije prosledilo Vrhovnom sudu Srbije".

"Sudstvo je potpuno samostalno i potez koji je Ministarstvo ekonomije iskazalo pisanjem ovog dopisa nazvala bih neprimerenim, ali svakako ne bih ga smatrala zlonamernim i pokušajem uticaja na sudsku vlast", ponovila je Malovićeva

Kolegijum Vrhovnog suda još jednom naglašava da je sudska vlast nezavisna, samostalna i nepristrasna, i da će svoje odluke donositi na osnovu Ustava i zakona.

Vrhovni sud je predsednicima okružnih sudova uputio dopis bez preporuke ili uputstva Vrhovnog suda, ali s ciljem da ukaže na način kojim Ministarstvo ekonomije pokušava da se meša u nadležnost sudske vlasti.

Kako je juče objavljeno, Vrhovni sud Srbije je sudovima prosledio dopis Ministarstva ekonomije u kome se traži da se zastane sa suđenjima i izvršenjima odluka u radnim sporovima.

U dopisu koji je potpisao državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić navodi se da bi prinudna izvršenja po osnovu obaveza na ime zaostalih zarada i drugih davanja iz radnog odnosa mogla da dovedu do zaustavljanja procesa proizvodnje i gubitka postojećih radnih mesta.

Zbog toga se od državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena traži da preporuči sudovima da u ovoj godini zastanu sa postupanjima u ovim predmetima.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je  da su "bez ikakvog komentara" samo prosledili Vrhovnom sudu Srbije dopis Ministarstva ekonomije u kome se zahteva da se na godinu dana obustave radni sporovi.

"Ministarstvo pravde ispunjava svoje obaveze zasnovane na Ustavu, pravosudnim zakonima i na osnovu zakona o ministarstvima. Naša uloga je da sve dopise koji se upućuju sudijama prosledimo nadležnom sudu, a to je uvek Vrhovni sud Srbije", izjavio je Homen Tanjugu.

Ćirić: Niko iz Ministarstva nije zvao sudije

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da niko iz tog ministarstva "nije zvao bilo kog sudiju, a nije kontaktirao ni Vrhovni sud Srbije" u vezi sa obustavom radnih sporova na godinu dana.

Rekao je da je namera takve preporuke bila da se upozore Ministarstvo pravde i Vlada Srbije da može nastati problem koji bi rezultirao stečajem i gubitkom na hiljade radnih mesta.

Ćirić je ukazao da postoje na desetine firmi koje su već privatizovane ili koje su u društvenom vlasništvu, i tek treba da budu privatizovane, a u kojima se po osnovu neisplaćenih zarada i razlike u granskoj ceni rada duguje na desetine miliona evra.

"Ja sam pisao dopis i snosim odgovornost za ono što sam napisao", rekao je Ćirić. Pitanja novinara - da li je reč o velikom "gafu", nije želeo da komentariše.

Sindikati protiv

Tri velike sindikalne organizacije u Srbiji ocenile su  da zahtev Ministarstva ekonomije da se prekinu suđenja i zamrzne izvršenje odluka u radnim sporovima predstavlja kršenje Ustava Srbije i pritisak na nezavisno sudstvo.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Savez samostalnih sindikata Srbije  i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" su ocenili da se na taj način krše prava radnika i ruši autoritet pravne države.

Kako se navodi u saopštenju ASNS, obrazloženje da bi isplata zaostalih plata mogla dovesti do obustavljanja proizvodnje, gubitka radnih mesta u privatizovanim preduzećima i preduzećima u postupku privatizacije, predstavlja kršenje zakona i mešanje izvršne vlasti

u sudsku.

U saopštenju samostalnih sindikata Srbije navodi se da je "potrebno da se utvrdi odgovornost onih koji prekoračuju svoja ovlašćenja ili nesavesno obavljaju funkcije na koje su postavljeni i tako ruše autoritet pravne države i sudstva i krše prava građana".

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je  da je takva odluka "sramotna" i da krši prava garantovana Ustavom Srbije. Prema njegovim rečima, ugrožena su prava radnika, koji na rešenje takvih sporova čekaju i po šest godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.