VS: Bez detalja zbog poginulih

Izvor: B92, 08.Apr.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VS: Bez detalja zbog poginulih

Generalštab VS nije dao saglasnost za objavljivanje svih priloga izveštaja Komisije za ispitivanje uzroka nesreće zbog pijeteta prema poginulima, navode iz VS.

Osim toga, iznošenje pojedinih informacija u vezi s padom helikoptera značilo bi narušavanje operativnih sposobnosti i zaštite podataka o ličnosti, ističe se u saopštenju Vojske Srbije objavljenom na njihovom sajtu.

Saopštenje je objavljeno povodom, kako se navodi, netačnih napisa u pojedinim medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle gostovanja ministra odbrane Bratislava Gašića na RTS-u.

Gašić je tom prilikom, na pitanje da li razmišlja o ostavci nakon pada helikoptera, naveo da je miran jer je sve uradio po zakonu.

"Iz priloga za koje Generalštab VS smatra da ne treba da budu objavljeni javnost ne bi saznala ništa u vezi sa udesom što joj već nije poznato. Napominjemo da su oba izveštaja sa svim prilozima dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju", piše na sajtu VS.

Dodaje se da je stanje u Vojsci stabilno i da nema mesta proizvoljnim ocenama i dezinformacijama koje plasiraju pojedini mediji, kao i da u VS nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona.

Takođe, navodi se da načelnik Generalštaba nema nadležnosti nad VBA.

"Ukazujemo i na činjenicu da nijedan član Komisije za ispitivanje vanrednog događaja nije bio na dežurstvu u Operativnom centru sistema odbrane 13. marta 2015. godine, niti na bilo kom dežurstvu u vezi sa angažovanjem snaga traganja i spasavanja", rečeno je u saopštenju.

Naglašava se da general-major Slavoljub Janićijević, za koga se u medijima tvrdilo da je "u sukobu interesa" i da je "hteo da zataška propust", nije bio na dežurstvu niti je njegova dužnost bila da izvesti načelnika Generalštaba o letu helikoptera.

VS snažno osuđuje pokušaje diskreditovanja članova komisija, koji su najveći stručnjaci u oblastima od značaja za ispitivanje vanrednih događaja i osnovno ispitivanje udesa vazduhoplova.

"Takvi pokušaji govore o nečasnim namerama autora takvih tekstova. Niko u Vojsci Srbije nije iznad zakona i nema zaštićenih. Odgovaraće oni za koje se dokaže da su učinili povredu zakona ili vojnih propisa", navodi se u saopštenju Vojske Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.