Izvor: B92, 17.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRHOVNI SUD SRBIJE O "DJAKOVICKOJ GRUPI"

Vrhovni sud Srbije odlucivace 23, 25. i 26. aprila o zalbama na presudu "Djakovickoj grupi", kojom su 143 Albanca osudjena na ukupno 1.632 godine zatvora zbog krivicnog dela terorizma. Sednica je zakazana 8 meseci nakon sto su branioci osudjenih ulozili zalbe. Prvostepeni sud izrekao je zatvorske kazne od 7 do 13 godina, a medju osudjenima na 7 godina zatvora su i dva lica koja su u vreme hapsenja bila maloletna. Ta grupa kosovskih Albanaca nalazi se u zatvoru od 7. maja 1999. godine, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su uhapseni u svojim kucama dok su se skrivali od bombardovanja. Postupak protiv njih pokrenut je 6 meseci posle hapsenja. Prilikom izricanja presude i kazne, 22. maja 2000. godine, pred Okruznim sudom u Nisu, predsednik Sudskog veca Goran Petronijevic, ranije delegirani sudija na Kosovu, rekao je da sud nije mogao prezicno da utvrdi individualnu odgovornost okrivljenih i da se u njihovom slucaju radi o kolektivnoj odgovornosti. Prema njegovom obrazlozenju, okrivljeni su kolektivno krivi zato sto je vlast od njih ocekivala da pruze "logisticku podrsku vojsci i policiji u borbi protiv terorista, a ne skrivanje u kucama". Policajci koji su ucestvovali u "akciji ciscenja terena" svedocili su pred sudom da su imali naredbu da hapse vojno sposobne Djakovicane iz naselja Cabrat.

Pred prvostepenim sudom okrivljene je branilo 22 advokata, od kojih je 10 advokata Fonda za humanitarno pravo zastupalo 112 okrivljenih. Tim istih advokata FHP prisustvovace zakazanoj sednici Vrhovnog suda Srbije. S obzirom na to da Zakonom o amnestiji nisu obuhvaceni Albanci koji su osudjeni za krivicna dela terorizma ili neovlasenog posedovanja oruzja, advokati FHP su u njihovo ime podneli molbe za pomilovanje predsedniku SRJ, molbe za uslovni otpust ili zahteve za vanredno ublazavanje kazni. Advokati FHP podneli su 43 molbe za pomilovanje na koje predsednik SRJ Vojislav Kostunica nije odgovorio. Na 17 molbi za uslovni otpust Ministarstvo pravde Srbije takodje nije odgovorilo, saopstio je FHP, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.