VREMENSKI FENOMEN U SRBIJI: Kolebanje temperatura u NEVEROVATNOJ meri

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 17:50

VREMENSKI FENOMEN U SRBIJI: Kolebanje temperatura u NEVEROVATNOJ meri

Tokom ovog fenomena se preporučuje boravak u prirodi.

Kako RHMZ najavljuje, Srbiju očekuje nagli skok temperatura, a pored toga, upozoravljaju na česta i nagla kolebanja temperatura.

Nagle promene vremena obeležiće naredni period, a to odovodi i do niza neobičnih pojava.

Na primer, jutros je u Srbiji zabeležen meteorološki fenomen - temperaturna inverzija.

U toku cele sedmice biće natprosečno toplo, pretežno sunčano, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << povremeno uz malu do umerenu oblačnost. Najviša temperatura od 16 do 23 stepena.

U petak i za vikend (09 - 11.02.) vetrovito će duvati umeren i jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jugoistočni vetar, najavljuje RHMZ.

Prve padavine lokalnog karaktera očekuju se u nedelju (11.02.), dok će početkom naredne sedmice (12 - 13.02.) kiša postati učestalija u većini mesta. Od utorka (13.02.) zahlađenje uz prelazak kiše u sneg u planinskim predelima, dodaje RHMZ.

Tokom cele sedmice dnevna kolebanja temperature će biti izražena, naročito van većih urbanih sredina u centralnoj i južnoj Srbiji, gde će minimalne temperature biti od -2 do 2 stepena, a najviše dnevne dostizati lokalno i do 20 stepeni.

Jutros, oko 8 časova zabeležena je temperaturna inverzija kod Zlatibora. Naime, na toj planini je izmereno 4 stepena, dok je u Požegi temepratura bila u minusu i iznosila je -3 stepena Celzijusove skale.

Temperaturna inverzija je prirodna pojava da temperatura vazduha raste sa porastom visine, dok u normalnim okolnostima ona opada.

U tom sloju rasta često se javlja i magla. Strujanje vazduha je veoma slabo, pritisak visok, a atmosfera se ponaša kao "poklopac" i nema jačeg strujanja da rastera zagađujuće čestice i pročisti vazduh.

U toku temperaturne incerzije, u brdsko-planinskim predelima, vazduh je veoma čist i pogodan za boravak u prirodi.

Ovaj fenomen se na našoj teritoriji dešava u zimskom, hladnom delu godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.