VREME  JE  ZA TREŠNJE

Izvor: Kurir, 26.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREME JE ZA TREŠNJE

Ne propustite slasne plodove koji jačaju zdravlje i produžavaju mladost

Kilogram trešanja sadrži samo 320 kalorija, gotovo nimalo masti i oko 80 odsto vode, zbog čega su izvrsne za sve one koji žele zdravo da smršaju, a stručnjaci ih preporučuju i za međuobrok. Ovo voće sadrži mnogo antioksidansa flavonoida, koji je prirodno antiupalno sredstvo, ali i koji dokazano deluje u prevenciji karcinoma i starenja. Bogato je i beta karotenom i melatoninom. Zbog toga se preporučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << putnicima koji često lete avionom jer umanjuje posledice umora izazvanog promenom vremenskih zona. Kisele trešnje popravljaju raspoloženje, a one sveže uspešno otklanjaju fizički i psihički umor. Ublažavaju i bol izazvanu artritisom i smanjuju rizik za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa. Zasad nema saznanja o štetnosti prekomernog jedenja trešanja, a preporučuje se jedna do dve porcije na dan, što je otprilike oko pola kilograma.

 Sastojci trešanja smanjuju komplikacije povezane sa usporenim metabolizmom, koji povećava rizik od infarkta, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

 Nije preporučljivo jesti trešnje pre ručka jer u želucu stvaraju reakciju koja otežava varenje, posebno mesa.

 Posle trešanja nipošto ne treba piti vodu, a još manje pivo ili neko drugo alkoholno piće.[ antrfile ]

Sladoled  od trešanja

Sastojci:

2 šoljice trešanja bez koštica

2 jajeta

1,5 šoljica šećera

1,5 šoljica slatke pavlake

1/2 kesice vanilinog šećera



šoljica šlaga


Priprema:

Izmiksajte trešnje dok ne dobijete glatku masu. Stavite ih u frižider. Dobro umutite jaja. Njima dodajte šećer, slatku pavlaku, vanilin šećer i šlag. Izvadite smesu trešanja iz frižidera i dobro izmešajte s ostalom smesom. Hladite u zamrzivaču bar 30 minuta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.