VREME JE ZA PREGOVORE!

Izvor: Kurir, 01.Dec.2011, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREME JE ZA PREGOVORE!

BEOGRAD - Sačuvajmo živote! Gotovo svi relevantni politički faktori u zemlji juče su podržali apel predsednika Srbije Borisa Tadića upućen Srbima na severu Kosova da uklone barikade.

BEOGRAD - Sačuvajmo živote!

Gotovo svi relevantni politički faktori u zemlji juče su podržali apel predsednika Srbije Borisa Tadića upućen Srbima na severu Kosova da uklone barikade. Većina državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << funkcionera i analitičara, ocenila je ovo kao mudar, hrabar i državnički potez, imajući u vidu činjenicu da u Briselu s nestrpljenjem očekuju rešenje krize na severu Kosova od koje i zavisi odluka o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU. Tadić je juče u Banjaluci ponovio da se srpski nacionalni interesi ne brane na barikadama, već dijalogom i pregovorima.

- Barikade ugrožavaju živote, a ne obezbeđuju odbranu ni jednog jedinog nacionalnog interesa - rekao je Tadić.

Da li je Tadić povukao ovaj potez u pravom trenutku ili u „minut do dvanaest“, kako neki tvrde, sad je manje važno od činjenice da bi uklanjanje barikada sačuvalo ljudske živote. Zapravo, kako objašnjava profesor FPN Predrag Simić, u datim okolnostima ovo je bio jedini mogući potez. Prema Simićevim rečima, poslednje akcije Kfora treba gledati upravo u tom kontekstu. Kfor nije slučajno uradio to što je uradio, tvrdi Simić.

Povratak normalnom životu i sklanjanje barikada pre svega je u interesu opstanka Srba u pokrajini. Jer, kako je objasnio premijer Mirko Cvetković, u ovom trenutku postoji velika opasnost od eskalacije nemira, a Srbija, prema njegovim rečima, mora da spreči svaku mogućnost ugrožavanja bezbednosti stanovništva.

- Barikade su postigle cilj, zaustavile su instaliranje institucija takozvanog nezavisnog Kosova na severu, i sad bi trebalo dati šansu pregovorima - ističe Cvetković.

Zamenik predsednika Vlade i ministar policije Ivica Dačić slaže se sa Cvetkovićevim stavom. Dačić je naglasio da je sada vreme za pregovore, posebno ističući da za to vreme ne sme biti jednostranih poteza Prištine.

U Briselu zadovoljni

Što se efekata po kandidaturu tiče, Tadićev poziv u Briselu je naišao na dobar prijem. Kako je rekao vicepremijer Božidar Đelić, poziv za uklanjanje barikada u EU su prokomentarisali kao „državnički potez koji pokazuje odgovornost i viziju“.

Upravo zato, ministar Dragan Šutanovac pozvao je kosovske Srbe na barikadama da poslušaju predsednika Tadića.

Reagovanja

Mlađan Dinkić URS

Nije racionalno boriti se protiv čitavog sveta.

Aleksandar Jugović SPO

Srbi na Kosovu moraju da shvate da Srbija ne može biti njihov talac.

Čedomir Jovanović LDP

Dobro je što je Tadić progovorio o barikadama.

Aleksandar Martinović SRS

Ovo je nož u leđa Srbima, i to nam neće doneti

kandidaturu.

Balint Pastor SVM

Barikade nikome ne pomažu. Poziv predsednika je ispravan.

Milorad Dodik predsednik RS

Treba učiniti sve kako bi se izbeglo nasilje i stradanje ljudi.

Tomislav Nikolić SNS

Tadić mora da objasni zašto je promenio stav o barikadama i da li će preuzeti odgovornost ako dođe do toga da Albanci preuzmu sever Kosova.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.