BRISEL POZDRAVIO TADIĆEV POZIV ZA UKLANJANE BARIKADA

Izvor: Kurir, 30.Nov.2011, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRISEL POZDRAVIO TADIĆEV POZIV ZA UKLANJANE BARIKADA

BRISEL - Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbi sa severa Kosova uklone barikade vrlo je pozitivno primljen u Briselu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije za evrointegracije Božidar Đelić.

Kad je reč o kandidaturi Srbije, Đelić je ukazao da " treba izbeći lažne nade, ali i nepotrebni fatalizam".

"Evropa u ovom trenutku pokušava da sačuva samu sebe, tako da proširenje Unije nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na vrhu njihovih prioriteta", rekao je vicepremijer novinarima posle razgovora sa nizom funkcionera EU i učešća na jednom od panela u okviru foruma Prijatelji Evrope.

Očigledno je da posle Hrvatske nijedna druga zemlja neće brzo ući u EU, dodao je Đelić.

Prema njegovim rečima, jedini problem koji Srbija ima na putu evropskih integracija u ovom trenutku su tenzije na severu Kosova.

Barikade predstavljaju opasnost kako za građane tako i za pripadnike međunarodnih misija Eleksa i Kfora koje Srbija podržava, poručio je Đelić.

One su, kako je rekao, prepreka koja sprečava Srbiju da se uklopi u međunarodnu arenu.

On je dodao da će nove uredbe Vlade Srbije o formiranju Kancelarije za pregovore i o katastarskim knjigama doprineti šansama Srbije da sprovede do sada postignute dogovore sa Prištinom i povećati šanse za dobijanje statusa kandidata.

Prema Đelićevim rečima, zanimljivo da je onih kojima su u Beogradu puna usta Kosova nema nigde kako bi pozvali narod da uklone barikade.

"Nadam da će narod prepoznati državničku politiku Borisa Tadića i njihov kukavičluk", rekao je Đelić.

On je rekao da je na panelu učestvovao zajedno sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem i članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Prema Đelićevim rečima, primetno je da je došlo do značajnog približavanja stavova država u regionu.

"U ovom trenutku su u regionu ostala samo tri nerešena pitanja - a to su status Kosova, restrukturiranje političkog sistema u BiH i spor oko imena Makedonije. To su teška pitanja ali, srećom, ona nemaju potencijal da proizvedu ozbiljan konflikt", rekao je Đelić.

Govoreći o krizi evrozone, Đelić je rekao da je očigledno je da "ćemo u budućnosti imati Evropu sa tvrdim jezgrom koji će činiti zemlje evrozone dok će ostatak Evrope učestvovati u zajedničkom tržištu i političkim procesima ali neće moći da računa na istu finansijsku solidarnost".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.