VRATITE SVRGNUTOG PREDSEDNIKA! Afrički lideri postavili ULTIMATUM pučistima: Suočićete se... (FOTO, VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2023, 18:23

"VRATITE SVRGNUTOG PREDSEDNIKA!" Afrički lideri postavili ULTIMATUM pučistima: "Suočićete se..." (FOTO, VIDEO)

Puč u Nigeru osudile su susedne zemlje i međunarodni partneri.

Šefovi država 15 članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) dali su danas liderima puča u Nigeru rok od sedam dana da na vlast vrate svrgnutog predsednika Muhameda Bazuma ili će se suočiti sa sankcijama i mogućom upotrebom sile.

U kominikeu objavljenom nakon sastanka lidera EKOVAS-a u Abudži ističe se da bi kaznene mere protiv novih vojnih lidera Nigera mogle da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obuhvate finansijske i putne sankcije te uvođenje zone zabranjenog leta. U kominikeu se pominje i mogućnost vojne akcije, a najavljen je i sastanak ministara odbrane EKOVAS-a.

Puč u Nigeru osudile su susedne zemlje i međunarodni partneri, uključujući Ameriku, UN, Afričku Uniju, EU i bivšu kolonijalnu silu Francusku.

Uoči današnjeg samita, vojni lideri Nigera su u saopštenju upozorili da su protiv bilo kakve vojne intervencije.

- Cilj sastanka EKOVAS je odobrenje plana agresije protiv Nigera kroz vojnu intervenciju u Niameju u saradnji sa drugim afričkim državama koje nisu članice te organizacije i određenih zapadnih zemalja. Želimo da ponovo podsjetimo EKOVAS i druge u našu čvrstu odlučnost da branimo domovinu - navodi se u saopštenju.

Na poziv vojnih lidera, više hiljada pristalica hunte izašlo je danas na ulice Niameja kako bi iskazali svoju podršku vojnim liderima i odbacili bilo kakvu intervenciju EKOVAS-a.

Demonstranti su se okupili u centru Niameja dok su neki otišli i do Ambasade Francuske gđe su uzvikivali razne slogane protiv te države. Pojedini demonstranti bacali su kamenice na Ambasadu nakon čega su ih rasterali pripadnici nacionalne garde Nigera.

Hiljade pristalica vojne hunte koja je u puču preuzela vlast u Nigeru marširali su danas ulicama glavnog grada Nijameja do francuske ambasade, gde su zapalili vrata, javio je AP pozivajući se na video snimke i svedočenje osobe koja je bila u ambasadi kada se to dogodilo.

Crni dim se mogao videti kako se diže iz celog grada, a nigerijska vojska razbila je gomilu demonstranata, navodi američka agencija.

Hiljade pristalica hunte koja je izvela puč ranije ove sedmice marširali su mašuci ruskim zastavama, uzvikujuci ime ruskog predsednika i osuđujuci bivšu kolonijalnu silu Francusku.

Bazum je izabran pre dve godine u prvom mirnom prenosu vlasti u Nigeru od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, a pobunjenici su rekli da su ga zbacili jer nije bio u stanju da zaštiti naciju od rastuceg džihadskog nasilja.

Pojedini analitičari i građani Nigera, međutim, navode da je to samo izgovor za preuzimanje vlasti koje se više odnosi na unutrašnju borbu za moc nego na zaštitu nacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.