VRATIO SE EL NINO - PRETE NEPODNOŠLJIVE VRUĆINE! Čak je i Antarktik zabeležio nenormalno visoke temperature - evo šta nas očekuje u narednom periodu

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 10:10

VRATIO SE EL NINO - PRETE NEPODNOŠLJIVE VRUĆINE! Čak je i Antarktik zabeležio nenormalno visoke temperature - evo šta nas očekuje u narednom periodu

Dok će u nekim delovima planete izazvati velike suše, u drugim će izazvati bujice i poplave

Fenomen El Nino je u toku, objavila je Svetska meteorološka organizacija.

Vremenski fenomen El Nino, koji uzrokuje više globalne temperature, trebao bi se nastaviti do kraja godine i bi će "barem umerene jačine", tvrdi WMO.

Novo ažuriranje Svetske meteorološke organizacije predviđa da postoji 90% verovatnoće da će se događaj El Nino >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nastaviti tokom druge polovine 2023.

El Nino je fenomen koji se obično povezuje s povećanom vrućinom po svetu, kao i sušom u nekim delovima sveta i obilnim kišama u drugim.

- Pojava El Nina umnogome će povećati verovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnijih vrućina u mnogim delovima sveta i u okeanu - rekao je glavni sekretar WMO-a, profesor Petteri Taalas.

- Proglašenje El Nina od WMO-a to je signal vladama širom sveta da mobilišu pripreme za ograničavanje uticaja na naše zdravlje, naše ekosisteme i naše privrede. Rana upozorenja i anticipativno dejstvo ekstremnih vremenskih pojava povezanih sa ovim glavnim klimatskim fenomenom je od vitalnog značaja za spasavanje života i sredstava za život - upozorio je.

Od 2020. godine svet je pod uticajem izuzetno dugog vetra La Nine, fenomena suprotnog od El Nina, koja se završila ranije ove godine.

UN je objavio da je uprkos delovanju La Nine proteklih osam godina bilo najtoplije u istoriji.

- Bez tog vremenskog fenomena otopljenje je moglo biti i gore - navodi UN.

Vilfran Moufouma-Okia je šef regionalnih službi za klimatsku prognozu u Svetskoj meteorološkoj organizaciji.

- Uticaj događaja El Nina na globalne temperature će verovatno povećati globalnu temperaturu jer će El Nino doprineti antropogenom zagrevanju - rekao je on.

.

UN je pozvao vlade širom sveta da se pripremi za posledice dolaska El Nina.

Ovog ponedeljka, 3. jula 2023. godine, bio je najtopliji dan ikada zabeležen na svetu, prema podacima američkog Nacionalnog centra za predviđanje životne sredine.

Prosečna globalna temperatura dostigla je 17,01°C, nadmašivši rekord iz avgusta 2016. od 16,92°C, piše Gardijan.

Jug SAD su poslednjih nedelja zahvatile velike vrućine zbog ekstremnih vremenskih uslova.

U delovima Kine nastavljen je dugotrajni toplotni talas sa temperaturama iznad 35°C.

Severna Afrika zabeležila je temperaturu blizu 50°C, a na Bliskom istoku hiljade pati od neobične vrućine.

Čak je i Antarktik zabeležio nenormalno visoke temperature.

El Nino potiče iz toplijih voda istočnog Pacifika, blizu obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem, ili preokretom istočnih vetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskih i ekvatorijalnih oblasti visokog pritiska, gde preovladavaju vetrovi sa istočnom komponentom.

- Bili smo svedoci poslednjeg El Nina 2016. godine i zabeležili najtoplije leto do sada, iako su klimatske promene doprinele ekstremnim temperaturama u godinama bez ovakvog vremenskog obrasca. Zajedno sa zagrevanjem usled klimatskih promena, mogli bismo da vidimo još više temperature 2023. i 2024. godine - dodaje NOAA.

NOAA proglašava dolazak El Nina kada se okeanske temperature u istočnom i ekvatorijalnom Pacifiku povise za 0.5 Celzijevih stepena više od normale u odnosu na prethodni mesec, te traju, ili se očekuje da će se nastaviti u idućih pet tromesečnih razdoblja.

Australijska kancelarija za meteorologiju (BOM) ima drugačije kriterijume, tj. glavna područja istočnog Pacifika moraju da budu za 0.8 stepena toplija od proseka.

Dve vremenske pojave su deo prirodne oscilacije koju pokreću temperature okeana i vetrovi u Pacifiku, koji se menja između El Nina, njegove hladnije sestre La Nine, i neutralnih uslova.

Poslednje tri godine videle su se brojne neobične posledice La Nine.

Za vreme trajanja El Nina vetrovi koji duvaju prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća nazad na istok gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine okeana.

U godinama La Nine, vetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači i guraju tople površinske vode na zapad, te povlače dublju, hladniju vodu na istoku.

NOAA smatra da ima 56 posto šanse da će El Nino dostići vrhunac u snazi tokom zime na severnoj hemisferi i da će podići površinsku temperaturu istočnog Pacifika za najmanje 1.5 Celzijevih stepena.

Prema predviđanjima, čeka nas izuzetno visok rast temperatura, a sudeći po podacima prikupljenim kroz istoriju, sve su to signali da nas očekuje izuzetno snažan El Nino fenomen.

Oluje i znatno hladnije vreme mogli bi da utiču na jug SAD, a pošto se očekuje da će El Nino imati snažan uticaj na predstojeće zimske sezone, moguće je i da će uticati na obrasce snežnih padavina.

Na severu Sjedinjenih Država obično pada manje snežnih padavina tokom El Nino zima, ali bi više padavina moglo uticati na centralne i južne delove SAD i na istok.

U Europi se najveći uticaj očekuje nad središnjim delom i na jugozapadu.

Manje padavina moglo bi biti iznad jugoistočne Evrope i Skandinavije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.