Izvor: Blic, 06.Feb.2017, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRATA PAKLA Krater u Turkmenistanu NEPREKIDNO GORI već 40 godina

U krateru Derveze, u pustinji Turkmenistana, već 40 godina gori večna vatra. U narodu poznat kao “Vrata pakla”, nastao je 1971, ali do danas nije tačno utvrđeno na koji način.

Pretpostavlja se da su geolozi prilikom bušenja u potrazi za naftom i gasom naišli na šupljinu pod zemljom ispunjenu gasom. Tlo se urušilo i nastao je krater, dubok 20 metara i širok više od 60 metara. Tako je metan neometano mogao da izlazi napolje.

Odlučeno je da se gas spali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer je metan mnogo štetniji po okolinu i mnogo snažnije utiče na globalno otopljavanje nego ugljen-dioksid, koji nastaje sagorevanjem metana. Međutim, iako se očekivalo da će se vatra vrlo brzo ugasiti, ona već 40 godina izaziva strujanje vrelog vazduha.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.