VOJVOĐANSKA VLADA BEZ MANJINA?

Izvor: Kurir, 26.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJVOĐANSKA VLADA BEZ MANJINA?

Tadićeva lista će verovatno sama organizovati vlast na teritoriji pokrajine

BEOGRAD - Sudeći prema rezultatima pokrajinskih izbora u Vojvodini, lista "Za evropsku Vojvodinu - Boris Tadić" moći će sama da organizuje vlast.

Naime, ova koalicija, predvođena demokratama s Tadićem na čelu, imaće 64 mandata od ukupno 120, koliko broji pokrajinski parlament. Nesporno je da će demokratskoj vlasti u Vojvodini svoju podršku dati koalicija "Zajedno za Vojvodinu - Nenad >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Čanak" sa svojih šest poslanika, Mađarska koalicija sa devet poslanika, jedan poslanik LDP i ostale stranke manjina, koje su dobile četiri poslanička mesta. S druge strane, opoziciju u Vojvodini predstavljaće koalicija predvođena radikalima sa 25 poslanika, DSS-NS, koji imaju šest poslanika, dok će koaliciju SPS-PUPS u parlamentu APV predstavljati pet poslanika.

Predsednik Fonda za razvoj demokratije Milenko Radić ističe da je ovakav izborni rezultat dobar jer lista "Za evropsku Vojvodinu" može da formira vlast sama, bez uslovljavanja manjinskih stranaka.

- Da su prinuđeni da organizuju vlast s manjinama, morali bi da ispoštuju njihove uslove. Osnovni uslov Mađara u Vojvodini je neka vrsta samostalnosti, tako da je dobro da je rezultat takav da demokratama omogućava da sprovode svoju politiku u interesu Srbije - ističe Radić.

I pored činjenice da imaju većinu u budućem parlamentu, potpredsednik DS Bojan Pajtić najavio je da će ta partija s dosadašnjim koalicionim partnerima, LSV i Mađarskom koalicijom, imati dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine. Prema njegovim rečima, pored tih stranaka, skupštinsku većinu činiće i dva poslanika grupe građana i poslanik LDP iz Novog Bečeja Milivoj Vrebalov.

Marko Blagojević iz Cesida smatra da će lista "Za evropsku Vojvodinu" sama formirati vlast, ali da može da se desi, zavisno od političkih kalkulacija, da se u nju uključe i neke druge stranke.

- Možda će morati da uključe u vlast i neke stranke s kojima su postigli sporazum na republičkom nivou. To je sada pitanje političkih kalkulacija - smatra Blagojević.[ antrfile ]

OČEKIVALI VIŠE

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić priznao je poraz radikala u drugom krugu izbora za poslanike Skupštine Vojvodine.

- Čestitam pobednicima, a na nama je da izvučemo pouke i vidimo gde smo pogrešili. Očekivali smo više mandata, jer smo u 14 izbornih jedinica startovali s prve pozicije - naši kandidati su u prvom krugu osvojili više glasova - kazao je Mirčić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.