Izvor: B92, 01.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJVODINA: PROBLEM SA OTKUPOM SUNCOKRETA I SOJE

Pokrajinski ministar poljoprivrede Igor Kurjacki rekao je u subotu da ce podrzati poljoprivredne proizvodjace u blokadi puteva u Vojvodini jer, kako kaze, resorno republicko ministarstvo nece da izvrsi pritisak na uljare koje ne prihvataju zastitnu cenu. Predsednik vojvodjanske skupstine Nenad Canak novinarima je rekao da je problem sa otkupom uljarica jos jedan u nizu problema za koje Vlada Srbije ne pokazuje interesovanje.

Problem je nastao kad su direktori uljara postigli dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da otkupna cena suncokreta i soje treba da bude za dva do tri dinara niza od zastitne cene koju je propisalo Savezno ministarstvo, prenosi dopisnik ANEM-a iz Novog Sada, Rade Radic.

Pokrajinski ministar poljoprivrede Igor Kurjacki navodi da se ovim smanjenjem cena od poljoprivrednih proizvodjaca uzima oko 80 miliona maraka, nasta on ne moze da pristane. 'Zbog toga smo sazvali sastanak na koji se nisu odazvali predstavnici Saveznog i republickog ministarstva i mogu samo da zakljucim da ih, ocigledno, ovaj problem ne zanima', kaze Kurjacki.

Predsednik skupstine Vojvodine Nenad Canak kaze da je problem sa otkupom suncokreta i soje jos jedan u nizu velikih problema u Vojvodini, za koje Beograd ne pokazuje veliko interesovanje. 'Ukoliko oni ne budu poceli da se resavaju na taj nacin sto ce se resiti ko ce to urediti, da li ce to biti vojvodjanska administracija, da li ce to biti uredjeno ovako ili onako, sad to cak nije vazno, mi cemo prestati da sprecavamo nezadovoljstvo u Vojvodini. Dosta smo bili vatrogasci koji su trcali od jednog do drugog pozara, bez ijedne jedine kante vode. Mi to vise necemo da radimo. Problemi u Vojvodini prete da se pretvore u jedan veliki pozar, a mi to ne mozemo dozvoliti. Ili nas pustite da sami uredjujemo odnose, ili ih uredite da valjaju. Ovako, niti uredjuju, niti drugom daju da uredjuje, to je politika beogradskih vlasti, na koju mi ne mozemo da pristanemo', rekao je Canak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.