VOJO,PAZI KROŠE

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJO,PAZI KROŠE

Mlaka reakcija Beograda na preteću boksersku izjavu Željka Komšića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, upućenu premijeru Srbije

BEOGRAD - Bokserska izjava Željka Komšića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, u kojoj je zapretio da će premijer Srbije Vojislav Koštunica „dobiti po nosu“ zato što se meša u unutrašnje stvari ove države, u Beogradu je izazvala neočekivano mlaku reakciju. I dok srpske stranke u RS traže zvanično Komšićevo izvinjenje, srpska diplomatija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zvanično nije povukla nijedan potez koji bi zaštitio premijerov nos, ili uzvratio udarac.

Izvor Kurira iz Ministarstva inostranih poslova smatra da je srpska diplomatija napravila propust što nije svog premijera energičnije zaštitila od ovog diplomatskog krošea.

- Uobičajena je praksa u državama koje drže do sebe da prilikom ovakvih izjava stranih državnika reaguje zvanična diplomatija - ističe sagovornik Kurira.

Mlak odgovor srpskih zvaničnika na otvorenu pretnju premijeru Srbije još više čudi kada se zna da je Komšić ovako ratoborno reagovao na Koštuničinu izjavu da će „Srbija odlučno braniti Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum“. Predsedavajući Predsedništva BiH nije samo krajnje nediplomatski zapretio Koštunici, makar i simboličnim batinama, već je podsetio i na to kakvu je sudbinu doživeo njegov prethodnik, bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević.

- Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu. Zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik - Milošević! - zapretio je Komšić.

Srđan Đurić, premijerov savetnik za medije, imao je hrabrosti da odgovori.

- Primitivne, drske i ratoborne izjave Komšića samo potvrđuju da je neophodno najodlučnije braniti Dejtonski sporazum, koji garantuje entitetski status i očuvanje Republike Srpske - usamljeno je odbrusio Đurić.

Kako je država trebalo da reaguje na ovakve pretnje, objasnio je radikal Dragan Todorović.

- Treba da pitamo Ameriku i Evropsku uniju da li je govor zvaničnika iz Federacije govor demokratije i evropskih vrednosti za koji se oni zalažu. Da li je to govor mržnje i ratnohuškački govor. Kada dobijemo te odgovore, treba na isti način odgovoriti svim diplomatskim sredstvima koje imamo - kaže Todorović.

On za Kurir kaže da Komšićeva pretnja samo pokazuje nameru političara iz Federacije BiH da se neće libiti da ponovo primene silu da bi ostvarili svoje političke ciljeve.

- Ti ciljevi su eliminacija Republike Srpske i srpskog naroda. Takav pokušaj je bio i devedesetih godina, i jedino što je mogao da uradi srpski narod, jeste da ustane u odbranu svojih prava - navodi naš sagovornik. Todorović nije želeo da spekuliše zašto iz vrha naše vlasti nisu stigle neke oštrije reakcije, navodeći da to pitanje treba postaviti Koštunici.[ antrfile ]

LIČAN I NEVASPITAN

Zašto srpske reakcije nisu bile oštrije, objasnio je Dragan Šormaz, funkcioner DSS, rekavši da je ubeđen da je Komšić iznosio lične stavove.

- To su krajnje nevaspitane izjave čoveka koji nikako ne zaslužuje da se nađe na mestu predsedavajućeg Predsedništva BiH i uveren sam da takvo mišljenje ne dele ostali političari. U to su me uverila i tri poslanika bosanskog parlamenta - Srbin, Hrvat i Bošnjak, koji su takođe bili zgroženi Komšićevom izjavom i njegovim nediplomatskim ponašanjem. Nikako drugačije nismo ni mogli reagovati i davati tom čoveku neki značaj - kaže Šormaz.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.