VOJINI LETAČI

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJINI LETAČI

Istraživanje Kurira pokazalo da je od svih ministara najviše vremena u vazduhu proveo Vuk Jeremić, čijih je 35 službenih putovanja državu koštalo skoro sedam miliona dinara

BEOGRAD - Inostrana putovanja ministarskog kabineta premijera Vojislava Koštunice građane Srbije koštaju kao svetog Petra kajgana! Prema poverljivom dokumentu iz Vlade Srbije do koga je došao Kurir, iz specifikacije službenih putovanja predsednika, potpredsednika i ministara u periodu od 15. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << do 25. oktobra ove godine vidi se da je samo na avionski prevoz ovih zvaničnika otišlo 24.368.798 dinara, ili 305.000 evra!

Ideju da pažljivije istražimo ministarska troškarenja dao nam je ministar pravde Dušan Petrović, o kome je Kurir pisao pre tri dana. Njega je na Kanarska ostrva odvezao „falkon 50“, avion Vladine flote, i to po ceni od oko 20.000 evra, iako je do tog ostrva Petrović mogao da odleti po tri i po puta nižoj ceni, komercijalnim letom „Lufthanze“.

Jeremić kao Supermen

Top-letač među ministrima je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Otkako je formirana Vlada Srbije, on je išao na čak 35 službenih putovanja. Samo na dnevnice za ova putovanja otišao je 314.641 dinar, ili oko 4.000 evra. Tolike posete stranim zemljama ne čude ako se ima u vidu opis njegovog radnog mesta, ali je sporno to što ministru Jeremiću izgleda ne pada na pamet da troškove putovanja učini ekonomičnijim.

Koliko vođenje spoljne politike ume da bude skupo, pokazuje i iznos od 191.650 dinara, koliko je koštao Jeremićev jednodnevni put u Crnu Goru i Hrvatsku. Umesto što je taj izlet poreske obveznike koštao 2.400 evra, ministar je u susedne zemlje mogao da leti i komercijalnim letovima, pa bi i cena bila skromnija - oko 250 evra.

S druge strane, kad se taj put uporedi sa Jeremićevim odlaskom u SAD, koji je koštao 251.870 dinara, ispada da su Podgorica i Zagreb znatno udaljeniji nego što piše na karti. Isto važi za Bled, gde je ministar spoljnih poslova boravio tokom dva avgustovska dana. Prevoz do ovog jezera u Sloveniji i nazad plaćen je čak 333.030 dinara!

Da Jeremić ne razmišlja da bi na njegovim putovanjima država mogla da uštedi, pokazuju i podaci sa odlazaka u Austriju i Bugarsku koji su koštali 575.210 dinara. Za transfer Jeremića u Rumuniju, a onda i u Belgiju, prošlog meseca je izdvojeno 952.070 dinara. U obe države ministar je proveo tri dana. Krajnje je apsurdno to što je trinaestodnevna turneja koja je usledila, od Velike Britanije do SAD, uključujući i hotelski smeštaj, plaćena samo 759.625 dinara. Prema toj računici, skoro pola meseca boravka na drugom kontinentu bilo je svega 32.000 hiljade skuplje od dvodnevnog puta u Portugal!

Po broju letova Vuku Jeremiću niko ne može da parira, pa ni drugoplasirani vicepremijer Božidar Đelić, koji je Srbiju napuštao samo devet puta, što je 26 puta manje od šefa diplomatije. Njihovi i letovi sledeće trojice ministara koji su najviše vremena proveli u vazduhu (Aleksandra Popovića, Slobodana Samardžića i Slobodana Milosavljevića) u ovih pet meseci poreske obveznike su koštali 14.062.450 dinara, ili 175.780 evra.

Glamurozni Koštunica

Po ekskluzivnosti smeštaja najglamuroznija su inostrana putovanja premijera Vojislava Koštunice, koji je od 15. maja do 25. oktobra posetio šest zemalja. Osam premijerovih noćenja van zemlje plaćeno je 875.180 dinara. Tako su, na primer, računi za hotelski smeštaj Koštunice prilikom 11. međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu od 8. do 10. juna iznosili 339.960 dinara, dok je noćenje u hotelu ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, koji je išao zajedno sa Koštunicom, koštalo 219.000 dinara.

Da premijer voli luksuznije nameštene hotelske apartmane, pokazuju i računi sa poslednjeg putovanja u SAD. Koštunica je u Njujorku boravio od 26. do 29. septembra, uz hotelski račun od 277.200 dinara, dok je noćenje Samardžića u istom periodu državu koštalo svega 120.000 dinara.

Interesantno je i da je avio-prevoz do SAD, gde je Koštunica boravio sa desetočlanom delegacijom, državu koštao 2.451.244 dinara. Kako saznajemo, srpski pregovarački tim je putovao komercijalnim letom kompanije „Britiš ervejz“, čija povratna karta na relaciji Beograd-London-Njujork košta 2.995 evra. Ostaje nejasno zašto je isti put u Njujork ministra Samardžića koštao čak 900.117 dinara iako je putovao u društvu premijera?!

Ministar prosvete Zoran Lončar, koji je boravio u Kneževini Monako od 28. juna do 2. jula, za hotelski smeštaj je platio 164.960 dinara. Da se ministri uopšte ne trude da budu ekonomični, pokazuje i podatak sa jednodnevnog puta u Belgiju ministra policije Dragana Jočića, koji je plaćen 1.281.200 dinara (16.015 evra). Da je hteo, Jočić je do Brisela mogao da se preveze nacionalnim avio-prevoznikom, a karta za let košta oko 300 evra.

Piroćanac Boža

S druge strane, u kom hotelu će prespavati, nije preterano bitno vicepremijeru Božidaru Đeliću. Ovaj Piroćanac je u Belgiji prenoćio za 29.520 dinara, dok ga je spavanje na trodnevnom proputovanju po Luksemburgu, Francuskoj i Belgiji koštalo 42.261 dinar. U Makedoniji su Đelićeva četiri noćenja plaćena svega 22.270 dinara.

Interesantan je i slučaj ministra zaštite životne sredine Saše Dragina. Otkako je postao ministar, Dragin je išao na pet službenih putovanja, ali je jedino za put u Portugal naplatio hotelski smeštaj u iznosu od 16.800 dinara, dok je za ostala četiri uzeo samo dnevnice. Jedini član Koštuničinog kabineta koji za ovih pet meseci nije mrdnuo iz zemlje jeste ministar za NIP Dragan Đilas.

Kurir je juče pokušao da o broju letova državnim avionima „falkon“ i „lir-džet“ dobije zvaničan podatak iz Avio-službe Vlade Srbije, ali do zaključenja ovog broja njihovi odgovori nisu stigli.[ antrfile ]

DINKIĆ (NI)JE BAHAT?

Sudeći prema dokumentu do koga je Kurir došao u Vladi Srbije, ispalo je da je ubedljivo najbahatiji ministar Koštuničinog kabineta Mlađan Dinkić. Njemu su, navodno, samo za jedno službeno putovanje u Makedoniju isplaćena neverovatna 4.920.062 dinara (61.500) evra za dnevnice! Pošto je ova isplata za Ginisa izazvala našu sumnju, pozvali smo Dinkićev kabinet. Ispostavilo se da je u pitanju greška, jer se ministar, koji je u septembru prisustvovao prvom sastanku Zajedničkog komiteta CEFTA 2006 na Ohridu, zapravo „opario“ za svega 4.920 dinara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.