Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Vojvođanskom hemijskom kompleksu preti gašenje, gubici dostigli više od 770 miliona evra

Vojvođanski istraživačko-analitički centar preneo je danas, pozivajući se na podatke Agencije za privredne registre, da je ukupan iznos koji će poreski obveznici platiti za pokrivanje gubitaka pančevačke Azotare i Petrohemije, te kikindskog Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) porastao na više od 770 miliona evra.

"Uprkos ogromnim davanjima države - umesto kojih je, recimo, moglo da bude izgrađeno 15 mostova poput novog Žeželjevog - tri velike fabrike vojvođanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << hemijskog kompleksa i dalje posluju očajno i pitanje je da li će moći da nastave sa radom ili će biti ugašene, i to u vrlo kratkom roku", preneo je VOICE.

Navodi se i da bi se moglo desiti da vrlo brzo 3.000 radnika vojvođanskog hemijskog kompleksa, ili većina njih, ostane bez posla.

"Kakva sudbina bi mogla da ih očekuje, pokazuje primer Azotare u kojoj je već najavljen stečaj, pri čemu će sva radna mesta biti zatvorena a zaposleni će dobiti otpremnine. Ovih dana neuspešno je okončan i ponovljeni tender za MSK, jer se nije javio niti jedan zainteresovani investitor. Tender za Petrohemiju je najavljen za septembar a ni tu ništa ne najavljuje pozitivan ishod", piše u članku.

Ocenjuje se da su te firme sada "toliko propale da niko više neće da ih kupi, a veštačko održavanje u životu košta mnogo".

"Pitanje je da li će s tim dalje nastaviti iz političkih razloga. Izgleda da ipak neće, i to zbog MMF-a, jer je skidanje tih firmi sa državne pomoći poslednji preostali zadatak Vlade Srbije", rekao je za VOICE glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

U članku se navodi da je država tokom godina na razne načine finansirala poslovanje tih preduzeća: putem direktnih subvencija, kredita iz državnih fondova, opraštanjem dugova prema sebi i prema drugim državnim preduzećima, pre svega Srbijagasu.

"Tako je praktično nemoguće ući u trag koliko je novca upumpala u tri gubitaša. Ipak, jasno je da će ukupan gubitak koji su napravili na kraju biti plaćen iz budžeta, odnosno ceh će snositi građani", naveo je VOICE.

Prema finansijskim izveštajima objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, ukupan gubitak Azotare tokom godina narastao je na 43,3 milijarde dinara, odnosno na 367 miliona evra, Petrohemija je izgubila 39,7 milijardi, odnosno 337 miliona evra, a MSK 8,5 milijardi, to jest 72 miliona. Sve zajedno, tri firme su izgubile 91,5 milijardu dinara, odnosno 776 miliona evra.

"Da bi bilo jasno o kolikom se gubitku radi, izgradnja novog Žeželjevog mosta plaćena je 50 miliona evra, a izgradnja i opremanje nove zgrade Instituta u Sremskoj Kamenici, takozvane 'Kamenice 2', 30 miliona. Drugim rečima, da nisu plaćali održavanje tri fabrike u životu, poreski obveznici u Srbiji su mogli da dobiju 15 novih mostova poput Žeželjevog ili 25 modernih klinika", naveo je VOICE.

Zaposlenima u Azotari nedavno su ponuđene otpremnine čiji maksimalni iznos neće moći da pređe 12.000 evra.

"Prava muka će isplivati kada se otpremnine potroše, a potrošiće se jer mnogi od tih ljudi sigurno neće brzo naći novi posao", upozorio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je i da industrije imaju rok trajanja ali je dodao da se to u Srbiji izgleda ne razume.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.