VOICE: Prijava protiv direktorke Uprave za veterinu zbog registracije nelegalnog prihvatilišta za pse

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2018, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Prijava protiv direktorke Uprave za veterinu zbog registracije nelegalnog prihvatilišta za pse

Udruženje "Solidarno za životinje i prirodu" podnelo je prijavu i žalbu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i Zaštitniku građana, protiv direktorke Uprave za veterinu Emine Milakare, jer je odobrila registraciju nelegalnog prihvatilišta za pse "Zohigijena Aza" u Temerinu, piše danas Vojvođanski istraživačko analitički centar (VOICE).

Odsek veterinarske inspekcije iz Novog Sada, utvrdio je ranije da je prihvatilište >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za životinje preduzeća "Zohigijena Aza" u Temerinu nelegalno, ali je uprkos tome direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara odobrila registraciju spornog objekta.

Kako se navodi na portalu VOICE, prihvatilište je zapravo "jedna dvorišna kuća sa četiri mala boksa", a pre odobrene registracije je proglašena za karantin, po odluci veterinarske inspektorke Marije Bubalo, koja je uz to pokrenula prekršajni postupak protiv firme "Zohigijena Aza", jer objekat nije registrovalo u skladu sa zakonom.

Inspektori su već krajem juna 2018. godine vanredno izašli na teren i utvrdili da se u "Azinim" neregistrovanim kavezima nalazi 14 pasa, da su u njima proveli nekoliko nedelja, te da su hvatani po nalogu komunalnog inspektora opštine Temerin, prenosi VOICE.

Odgovorno lice sporne firme Zoran Božičić, izjavio je za VOICE da je prostor zakupljen od Javno-komunalnog preduzeća "Temerin" u aprilu ove godine.

U momentu kontrole, Božičić nije posedovao dokaz o upisu u državni Registar prihvatilišta za napuštene kućne ljubimce, navodi se u inspekcijskom izveštaju u koji je VOICE imao uvid, zbog čega je prihvatilištu zabranjeno da sprovodi "dalje akcije na području opštine, dovođenje novih životinja ili premeštanje trenutno smeštenih".

Samo tri dana kasnije, na adresu Uprave za veterinu stigao je zahtev za registraciju tog istog objekta, na koji je vršilac dužnosti direktora Emina Milakara 17. septembra donela pozitivno rešenje, navodi VOICE.

Iz udruženja "Solidarno za životinje i prirodu" su naveli da je direktorka "kroz bar 20 prijava, kao i druga odgovorna lica Uprave, obaveštena o krivičnim delima i nepravilnostima u radu prihvatilišta, pa nema prava na izgovor da nije obaveštena o bitnim činjenicama, koje je trebalo da uzme u obzir razmatrajući zahtev za legalizaciju kaveza u Temerinu".

Udruženje je putem prijave pozvalo nadležne da "preispitaju rad direktorke Uprave za veterinu i utvrde da li je imala interes u prikrivanju nepravilnosti u radu Aze i poništavanju rešenja veterinarske inspekcije, te da o svemu obaveste Javno tužilaštvo".

Članovi te organizacije su skrenuli pažnju i na činjenicu da je prihvatilište registrovano za smeštaj 40 pasa u četiri boksa od po osam metara kvadratnih, "što nije u skladu sa članom 30. Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati prihvatilišta i pansioni za životinje".

VOICE je pokušao da stupi u kontakt sa Milakarom, ali je u njenoj kancelariji rečeno da je na službenom putu i da će po povratku odgovoriti na pitanja putem mejla.

Nekoliko dana kasnije, službenica Uprave za veterinu se javila novinaru VOICE-a sa porukom da su odgovori spremni, ali da trenutno nema interneta, zbog čega nije u mogućnosti da ih prosledi i da će to učiniti prvom prilikom narednog dana što se nije desilo, navodi se na portalu VOICE.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

VOICE: RTV dodelio ugovor agenciji koja nije smela da učestvuje na tenderu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2018, 12:11

Radio-televizija Vojvodine (RTV) dodelila je 10. decembra ove godine ugovor sa konzorcijumom od tri preduzeća, među kojima je i agencija "Optimum MV-NS" koja nije smela da učestvuje na tenderu jer je pravosnažno osuđena zbog zapošljavanja radnika na crno, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.