VODIMO VAS U OBILAZAK DUHOVNOG BLAGA MIONICE: Barokna crkva krasi centar ovog mesta - u Prvom svetskom ratu imala je vrlo značajnu ulogu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 11:56

VODIMO VAS U OBILAZAK DUHOVNOG BLAGA MIONICE: Barokna crkva krasi centar ovog mesta - u Prvom svetskom ratu imala je vrlo značajnu ulogu (FOTO/VIDEO)

Razglednice iz Mionice nude u sebi raskošne konture jednog mesta nadomak Valjeva sa zavodljivim pejzažima, prirodnim blagom i lepotama ovog kraja, predstavljajući ih kao mir za dušu i blago za oči. Na mioničkoj razglednici na samom vrhu su njena istorija, nasleđe, kultura, a tako i ljudi koji žive tu.

Pored prelepih pejzaža koji ostavljaju bez daha, važno mesto u mioničkom kraju zauzimaju pravoslavne svetinje. Velelepne građevine besprekornog izgleda neguju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << priče koje se prenose sa kolena na koleno.

Pored manastira Ribnica, Mionicu krase i crkve Vaznesenja Hristovog, kao i crkva Svetog Nikole, crkva Svetog Spiridona Čudotvorca i crkva brvnara posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice.

Hram predstavlja značajan spomenik kulture, a sagrađena je 1856. godine, za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Kneginja Persida crkvi je darovala skupoceni krst na prestolu i darohranilnicu. Pored toga, u crkvenoj riznici posebno mesto zauzima i 207 godina stara ikona Svetog Velikomučenika Georgija i Sveto Jevanđenje iz 1862. godine.

Poznat je po ikonama "valjevske slikarske škole" sa kraja 18. i početkom 19. veka.

Crkva se nalazi u samom centru Mionice, a upravo ta građevina imala je važnu ulogu za vreme Prvog svetskog rata. Živojinu Mišiću, velikom srpskom vojvodi, toranj ove crkve služio je kao osmatračnica.

Okupaciona austrougarska vlast je sa crkve Vaznesenja Hristovog skinula sva četiri zvona kako bi ih pretopila za sopstvene ratne potrebe.

Nažalost, spisi kažu da ovo nisu bila jedina zvona koja su austrougarskim vojnicima služila za ratne potrebe. Do kraja 1917. godine, pretopljeno je 17 crkvenih zvona u Kolubarskom okrugu, ukupne težine 3.391 kilogram. Međutim, dobrovoljnim prilozima, građani Mionice su zajedničkim snagama obezbedili ono što joj je oduzeto.

Danas ovo mesto predstavlja glavno mesto okupljanja vernika iz ovog kraja.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Mionica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.