VODENA KAPIJA GRADA PANČEVA: Kule svetionici (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VODENA KAPIJA GRADA PANČEVA: Kule svetionici (VIDEO)

Jedini duž celog toka Dunava

Svetionici na ušću Tamiša u Dunav kod grada Pančeva su sagrađeni 1909. godine za vreme vladavine Austrougarske. Svojevremeno su dobili i popularni naziv "Vodena kapija grada". Kule svetionici su sagrađeni zbog čestog prizora nasukanih brodova, jer nije bilo rastinja kao orijentira, a mnogo saobraćaja. Zbog toga se pristupilo signalizaciji, obeležavanju obala i gradnji svetionika.

Kule svetionici zidani su od žute opeke koje su postavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kružnoj podlozi od zemlje, oivičene i obložene kamenom. Zidani su u tri pojasa koji su deljeni po horizontali dekorativnim vencem od crvene, profilisane, opeke koja uokviruje ulazna vrata kao i prozorska okna.

Na vrhu svetioničke kule je terasa natkrivena kupastim krovom i nosačima izvora svetla. Svetionička lampa je radila na petrolej. Sa restauracijom kula započeto je 2000. godine.

Više zanimljivih činjenica pogledajte u videu:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.