Izvor: B92, 22.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLADA ZELEZNICARIMA ZAPRETILA OTKAZIMA

Beograd -- Republicka Vlada saopstila je da ce sprovesti zakonom predvidjene mere protiv radnika zeleznice koji su obustavili rad mimo okvira utvrdjenog zakonom o strajku. "Minimalni proces rada u oblasti saobracaja iznosi 70 odsto redovnog obima rada. Nazalost, tokom strajka radnika zeleznice ova zakonska obaveza do sada nije postovana, cime je ozbiljno ugrozena privreda u Srbiji i stvorena velika materijalna steta", navodi se u saopstenju Vlade Srbije.

Ministarstvo saobracaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije u petak je zapretilo otkazima radnicima na zeleznici koji strajkuju ako ne pocnu da postuju zakonski obavezan minimum rada od 70 odsto vazeceg reda voznje. Ministar za saobracaj Marija Raseta Vukosavljevic je istakla da su zeleznicari obavesteni da moraju da propuste sve vozove koji su vazni za normalno funkcionisanje privrede, jer nece biti dozvoljeno da stanu preduzeca kao sto su "Sartid", "RTB Bor" i "Petrohemija". Ona je rekla da je kompletan uzicki zeleznicki cvor poceo da radi i dodala da je u toku izjasnjavanje masinovodja u Makisu. Ko ne bude postovao naredbu dobice otkaz, istakla je ona. Marija Raseta Vukosavljevic je istakla da je ponuda Vlade o povecanju zarada za 3 odsto definitivna i da nece biti nikavog popustanja jer je budzet cvrsto ogranicen.

Zeleznicari ce raskinuti ugovore o radu?

Predsednik Sindikata zeleznicara Srbije Vukasin Cvetkovic izjavio je da je to samo jos jedan vid pritiska na zeleznicare. On je na konferenciji za novinare rekao da se sindikati ne plase pretnji i naglasio da nece odustati od strajka. "Minimum procesa rada se usaglasava 5 dana pre pocetka strajka, rukovodstvo ZTP-a to nije uradilo pa smo se mi sami odredili prema minimumu rada koji se postuje i sprovodi na zakonom propisan nacin", rekao je Cvetkovic. Upitan kako ce sindikata reagovati ukoliko bude uvedena redna obaveza, Cvetkovic je odgovorio: "Trideset hiljada zeleznicara ce onda raskinuti Ugovor o radu. Poslodavac moze da pribegne i takvoj metodi, ako to uradi, pozvacemo clanstvo da raskinu ugovore o radu, pa da vidimo kako ce onda zeleznica funkcionisati".

Vukasin Cvetkovic izjavio je da strajkacki odbori tri sindikata zeleznicara i dalje traze povecanje mase plata do pet odsto. On je naveo da ce Vladi ponuditi sporazum za prekid strajka u kome je jedan od zahteva i smena Upravnog odbora i generalnog direktora ZTP-a Slobodana Rosica. Cvetkovic je istakao i da su strajaci u nekim delovima sporazuma preformulisali zahteve i pruzili mogucnost za dogovor. "U sporazumu je sadrzano 9 tacaka kojima smo pokusali da priblizimo stavove i jos jednom ucinimo napor da do sporazuma dodje, i ukoliko ovaj sporazum bude potpisan od strane resornog ministra i predstavnika sva tri sindikata, imali bismo prekid strajka u ZTP Berograd. Mi smo se pozvali Uredbu Vlade Republike Srbije, na clan 3, stav 2, tacku 1, koja kaze da oni koji imaju zaradu isplacenu nizu od 12.944 dinara za mesec decembar mogu uvecati zarade do 5 procenata. I clan 6 Uredbe, da mogu za svaki mesec po jedan procenat ili 3 posto za sva tri meseca kumulativno. Znaci, do 5 posto ne znaci i 5 posto", naglasio je Cvetkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.