Izvor: B92, 22.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLADA SRBIJE POTVRDILA SPORAZUM O RAZMENI ZATVORENIKA

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Sporazum izmedju Jugoslavije i UNMIK-a o premestanju osudjenih lica iz centralne Srbije na Kosovo i obratno. Prema ovom sporazumu, koji je jedan od uslova americke administracije za nastavak finansijske pomoci Jugoslaviji, svi Albanci sa Kosova koji su u zatvorima u Srbiji bice prebaceni u kosovske zatvore, dok ce se u suprotnom smeru prebaciti Srbi koji su u kosovskim zatvorima. Rok za sprovodjenje ovog sporazuma jos nije objavljen, ali se ocekuje da primena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pocne vec pocetkom sledece nedelje.

Redzepi protiv razmene albanskih i srpskih zatvorenika Kosovski premijer Bajram Redzepi ocekuje da ce svi albanski zatvorenici do 31. marta biti prebaceni iz zatvora u centralnoj Srbiji u zatvore na Kosovu. U izjavi za B92 Redzepi je, istovremeno, odbacio mogucnost da Srbi koji se nalaze u zatvorima civilne misije Ujedinjenih nacija budu prebaceni u zatvore u centralnoj Srbiji. Na pitanje koji je razlog za takav stav, Redzepi je rekao: "Ne mislim da bi razmena zatvorenika bila pravillna. Zatvorenici koje je zatvorila policija UNMIK-a zatvoreni su za neke kriminalne radnje, dok su Albanski zavorenici koji su u Srbiji zrtve rezima. Oni se ne mogu izjednacavati".

Bozovic: Sporazum se ne odnosi na Albance sa juga Srbije Clan koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Vladimir Bozovic, ne zna precizne rokove za sprovodjenje sporazuma, ali kaze da se sporazum odnosi na razmenu zatvorenih Albanaca i Srba sa Kosova. "Ovde se tretiraju kategorije Albanaca koji su sa Kosova i Metohije, tu ne ulaze Albanci sa juga Srbije, i govori se o Srbima sa teritorije Kosova i Metohije ciji su najblizi prognani na teritoriju uze Srbije. U srpskim zatvorima ima 152 Albanca, a u zatvorima UNMIK na Kosovu i Metohiji ih ima 37. Nece biti prebaceni svi, radi se o interesima lica iz sfere humanitarnih, socijalnih, a ne politickih razloga", kaze Bozovic.

Mojca Sivert iz Fonda za humanitarno pravo kaze da jos nije videla tekst sporazuma, ali pretpostavlja da ce se prebacivanje zatvorenika vrlo brzo obaviti: "Nadam se da ce proces poceti iduce nedelje i nadam se da ce biti brz jer ce se sve odvijati u saradnji s Medjunarodnim crvenim krstom. Pitanje je da li ce biti revidirani postupci protiv Albanaca koji budu prebaceni", kaze Mojca Sivert.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.