VLADA SRBIJE: Dobijamo milijardu dolara od Emirata!

Izvor: Kurir, 05.Mar.2014, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLADA SRBIJE: Dobijamo milijardu dolara od Emirata!

Vlada Srbije jednoglasno je usvojila zaključak o prihvatanju zajma. Kredit prihvaćen uz kamatnu stopu od simboličnih dva odsto

BEOGRAD - Stižu dolari.

Vlada Srbije u sredu veče je jednoglasno usvojila zaključak o prihvatanju zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od milijardu dolara.

Ušteda od 400 miliona

Prema rečima ministra finansija Lazara Krstića, Srbija će na ovaj način, na godišnjem nivou, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uštedeti po 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina.

- U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet - istakao je ministar finansija.

Krstić je naveo da je zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva odsto i rok dospeća od deset godina.

- Glavnica se ne otplaćuje do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu - kazao je Krstić i dodao da će novac biti prebačen u jednoj tranši onog momenta kada kada Skupština ratifikuje kredit, verovatno početkom drugog kvartala 2014.

Ministar je naveo i da ne postoje uslovi za trošenje novca i da se razmatraju najbolje opcije, pre svega da li postoji prostor da se neki od skupih kredita refinansira.

- Deo novca omogućiće nam da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i damo zamajac stranim i domaćim investitorima - kazao je Krstić, kao i da na ovakve poteze ne treba gledati s dozom sumnje jer proizilaze iz dobrih političkih odnosa dve vlade.

- I ja sam bio skeptičan, ali sada, sa ove pozicije, vidim da svega toga ne bi bilo da ne postoji poseban odnos između dveju vlada - istakao je Krstić.

Aleksandar Vuči zahvalio je na pomoći koju su pružili za sklapanje ovog aranžmana pre svega predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, a zatim i svim članovima vlade i ministru Krstiću.

- Završili smo sve uslove ugovora i dobijamo milijardu dolara na deset godina po dva odsto kamate - rekao je Vučić.

Danas potpisivanje

Ministar Krstić će ugovor o kreditu potpisati danas u Abu Dabiju. Budžetom Srbije za ovu godinu predviđen je kredit od tri milijarde evra iz UAE kao podrška, kao i 275 miliona dolara za podršku projektima u poljoprivredi, što bi trebalo da stigne od Fonda za razvoj Abu Dabija.

Krstić

DOSLEDNI U OBEĆANJIMA

Ministar Krstić kaže da bi novac trebalo da bude operativan pošto ugovor ratifikuje Skupština Srbije.

- Kredit je značajan zbog toga što pokazuje doslednost u obećanjima koja su data i pokazuje da saradnja sa UAE na svim poljima napreduje - rekao je ministar finansija.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

UAE odobrili Srbiji zajam od milijardu dolara

Izvor: Telegraf.rs, 05.Mar.2014

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija dobija milijardu dolara na deset godina, uz dva odsto kamate

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.