Izvor: B92, 28.Avg.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VJ UHAPSILA EKIPU "POBJEDE" ZBOG FOTOGRAFIJA SA PROTESTA

Vojska Jugoslavije je uhapsila u ponedeljak ekipu podgoricke "Pobjede" dok je pratila protestni skup u pljevaljskom naselju Sule, javila je Televizija Crne Gore. Ovu informaciju potvrdio je i pomocnik glavnog urednika "Pobjede" Radomir Tomovic, koji je agenciji Beta rekao da su pripadnici pogranicnog bataljona Druge armije VJ uhapsili fotoreportera lista Maru Babovic i vozaca Mija Jokovica. Tomovic pretpostavlja da su povod za hapsenje ekipe "Pobjede" fotografije "gomile kamenja koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postavljeno na putu kao barikada", koje je Mara Babovic napravila na mestu protesta. On je dodao da su fotoreporter i vozac "Pobjede" najpre privedeni u vojni punkt u Sulama, a zatim prebaceni u Komandu garnizona u Pljevljima, gde se nalaze od 14 sati. Tomovic je kazao i da je za hapsenje saznao od kolega, novinara, koji su takodje pratili skup u Sulama, ali su pobegli sa dogadjaja "procenivsi da i njih moze isto da zadesi". Do 16 sati ekipi "Pobjede", kako nam je receno, nije bilo dozvoljeno da se javi u redakciju, a pokusaji urednistva lista da stupi u kontakt sa uhapsenima nisu imali efekta. U pljevaljskom naselju Sule je odrzan protest gradjana zbog barikada koje je Vojska Jugoslavije postavila na pogranicnim putevima ka Republici Srpskoj.

Vojska Jugoslavije je oko 18 sati oslobodila ekipu podgoricke "Pobjede", izjavio je za Betu pomocnik glavnog urednika "Pobjede" Radomir Tomic. Oni su pusteni nakon sto su ispitani u Komandi garnizona VJ u Pljevljima, gde su proveli oko cetiti sata. On nije imao vise detalja o ovom slucaju, jer je, kako je naveo, indirektno saznao o pustanju Baboviceve i Jokovica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.