Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2023, 08:13

VIŠE OD DVE DECENIJE POSLE NJIHOVE SMRTI, PAS I DALJE ČEKA SVOJE VLASNIKE: Priča koja je svima naterala suze na oči

Simbol je neraskidive lojalnosti.

Mladi bračni par izgubio je svoje živote u teškoj saobraćnoj nesreći koja se dogodila 1995. godine u ruskom gradu Toljat, a jedini preživeli učesnik nezgode bio je njihov pas rase nemački ovčar. 

Psa su primetili stanovnici grada kako uvek stoji na istoj deonici puta gde je došlo do stravičnog događaja. Mnogi su pokušali da ga odvedu svojim kućama i usvoje, ali su svi takvi pokušaju bili neuspešni jer se pas >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uvek vraćao na isto mesto i čekao svoje vlasnike.

Lokalno stanovništvo je tako počelo da ga zove Kostja, skraćeno od Konstantin, što na ruskom jeziku znači "trajan, lojalan, odan". 

Kostja je sedam godina verno čekao svoje vlasnike da se vrate pre nego što su ga stanovnici grada pronašli mrtvog u žbunju. Sumnjalo se da ga je udario auto ali nije bilo povreda koje bi ukazivale na to.

U sećanje na njega postavljen je bilbord sa natpisom "Psu, nauči nas ljubavi i posvećenosti" ali ga je često nosio vetar ili je bacano kamenje na njega. Zbog toga je umesto toga pokrenuta kampanja skupljanja sredstva da se napravi bronzana statua.

Statua je koštala 250.000 rubalja, što je u evrima iznos od oko 2500. Napravljena je tako da izgleda kao da Kostja okreće glavu i posmatra automobile koji prolaze, čekajući svoje vlasnike da se vrate. 

Danas je spomenik Kostji popularno mesto za mladence, kao simbol neraskidive lojalnosti. Tradicija nalaže da mladi par protrlja nos psa kao obećanje vernosti jedno drugom.

Slični primeri vernih pasa postoje u još nekoliko delova sveta, kao što je Bobi u Edinburgu, koji je 14 godina čuvao grob svog vlasnika, ili Hačiko iz japanskog grada Odate, koji je 9 godina čekao da stigne voz u kom je njegov gospodar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.