VIŠE OD 200 OBOLELIH OD ŽUTICE

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠE OD 200 OBOLELIH OD ŽUTICE

NIŠ - U Nišu je od 26. oktobra ove godine registrovano 207 osoba obolelih od akutnog virusnog hepatitisa A i u poslednja 24 sata zabeležen je pad novobolelih, rekli su danas lekari niškog Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra i predstavnici Republičke sanitarne inspekcije.

"Od ukupnog broja registrovanih sa kliničkom slikom žutice tipa A, 60 odsto je upućeno na kućno lečenje a pacijenti sa težim tegobama i oni koji nemaju uslova za izolaciju u kućnim uslovima zadržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se na bolničkom lečenju", rekla je zamenik direktora Infektivne klinike Snežana Škorić na konferenciji za novinare u Pasterovom zavodu.

"Počevši od 26. oktobra do jutros, ambulanti Infektivne klinike javilo se 195 lica sa kliničkom slikom žutice tipa A, broj obolelih u poslednja 24 sata je 14, što je upola manje u odnosu na subotu," navela je Škorićeva i dodala da je preostali broj obolelih registrovan i da se leči u vojnim zdravstvenim ustanovama.

"Trenutno na klinici leži 58 obolelih, ali se taj broj brzo menja", rekla je Škorićeva i dodala da Infektivna klinika raspolaže dovoljnim brojem postelja za smeštaj obolelih. Član ekspertske grupe za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja Srbije Branislav Tiodorović rekao je da put prenošenja nije utvrđen, ali da je najverovatnije reč o prenošenju kontaktom i da je najbolja preventiva u suzbijanju žutice tipa A lična i opšta higijena. Tiodorović je kazao da je oko 60 odsto obolelih uzrasta između 20 i 40 godina, da je broj dece do 10 odsto, a da je broj lica koji žive na selu 21 odsto.

Od ukupnog broja obolelih, 76 odsto su muškarci, kazao je Tiodorović, naglasivši ponovo da uzrok epidemije nije voda.Epidemija žutice tipa A u Nišu je prijavljena 7. septembra, da bi krajem oktobra broj obolelih naglo porastao. U susednim opštinama Bela Palanka, Aleksinac, Prokuplje i Pirot je tokom leta i jeseni registrovano oko 200 obolelih od žutice tipa A.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.