VIŠE OD 20 GODINA NEMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE: Ukinuta presuda protiv muslimana koji su ubijali i mučili Srbe

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2019, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠE OD 20 GODINA NEMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE: Ukinuta presuda protiv muslimana koji su ubijali i mučili Srbe

Glavni pretres biće ponovo održan pred Apelacionim većem

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu, kojom su Mustafa Ðelilović i još sedmorica muslimana osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima Silos, Krupa i Osnovnoj školi "9. maj" , na području Hadžića.

.

Više od dve decenije srpski logoraši čekali su sudsku pravdu, da bi onu koju im je 5. jula prošle godine isporučio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sud BiH, dočekali s ogorčenjem.

Za hapšenja i zatvaranja oko 500 Srba, među kojima su bili maloletni, žene, starci - zlostavljanja i premlaćivanja, izgladnjivanja i odvođenja na prinudni rad, gde su maltretirani i ubijani, osmorica optuženih osuđeni su na kazne od svega pet do 10 godina.

Godinu kasnije, prvostepena presuda je ukinuta. Uvažena je žalba Tužilaštva BiH, ali i žalbe odbrane dvojice optuženih Mustafe Ðelilovića i Halida Čovića, potvrđuje Čovićeva odbrana, prenela je RTRS.

Glavni pretres biće ponovo održan, i to pred većem Apelacionog odeljenja Suda BiH, odnosno sudijama koje su i ukinule prvostepenu presudu.

Vinko Lale, bivši logoraš u "Silosu" i sekretar Udruženja logoraša regije Birač-Bratunac, naveo je da očekuju da drugostepeno apelaciono veće donese pravičnu presudu i da kazna od 60 godina u prvostepenoj presudi bude povećana, kako bi žrtve na kraju buile zadovoljne presudom i dobile satisfakciju.

Nadaju se srpski logoraši da je prvostepena presuda oborena na osnovu žalbe Tužilaštva, te da će u ponovnom postupku biti uvaženi dokumenti i činjenice, propuštene u prvostepenom.

Lale je istakao da su oni ukazali na neke nedostatke u prvostepenom procesu i da je očekivano da Sud treba da preispita njihovu žalbu i uzme u obzir te podatke i činjenice.

- Jer, u ovom slučaju bila je očita povreda činjeničnog stanja u samom procesu - rekao je Lale.

Isticali su u više navrata srpski logoraši da je na optuženičkoj klupi za "Silos" trebalo da bude mnogo više ljudi, nadali se da bi ovaj predmet mogao otvoriti mogućnost za nastavak istraga i nove optužnice.

Prema njihovim podacima, kroz ovaj logor prošlo je blizu 700 osoba, dok su direktno ili indirektno u "Silosu" i oko njega ubijena i umrla 24, odnosno 28 logoraša.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.