VIŠE GRAĐANA GOVORI SRPSKI NEGO CRNOGORSKI

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠE GRAĐANA GOVORI SRPSKI NEGO CRNOGORSKI

PODGORICA - Da je referendum o nezavisnosti Crne Gore održan u junu ove godine, za suverenost države glasalo bi 51,2 odsto građana Crne Gore, pokazalo je istraživanje Matice crnogorske

PODGORICA - Da je referendum o nezavisnosti Crne Gore održan u junu ove godine, za suverenost države glasalo bi 51,2 odsto građana Crne Gore, pokazalo je istraživanje Matice crnogorske. Na referendumu o nezavisnosti 21. maja 2006. za suverenu Crnu Goru se izjasnilo 55,5 odsto građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Podgorički Centar za demokratiju (CEDEM) realizovao je u junu temeljno istraživanje javnog mnjenja na temu identitetskih stavova građana Crne Gore, a za potrebe Matice crnogorske, koja je rezultate tog ispitivanja objavila u upravo štampanom časopisu. Istraživanje je realizovano od 4. do 14. juna, na uzorku koji je obuhvatio 1.001 ispitanika.

Pomenuti procenat ispitanika koji bi sada glasali za suverenu državu, ocenjen je kao "upozoravajući" jer, kako je objašnjeno, govori o tome da je "nemirenje sa nezavisnom državom još uvek vrlo prisutno".

"Jasno je da nezavisna Crna Gora za značajan deo njenih građana i dalje predstavlja neželjenu političku zajednicu", piše u komentaru rezultata ankete, objavljenom u časopisu Matice crnogorske. Anketa je, ipak, pokazala da ubedljiva većina građana, oko 62 odsto, ima pozitivan odnos prema državnim simbolima Crne Gore.

Prema crnogorskoj državnoj himni "veoma pozitivan stav" ima 36,4 odsto ispitanika, nešto manje isti takav stav ima prema crnogorskoj zastavi, a novi državni grb Crne Gore apsolutno prihvata 37,1 odsto anketiranih građana, dok njih 25,3 odsto ima "uglavnom pozitivan" stav prema tom simbolu.

Oko 70 odsto ispitanika su odgovorili da su "uglavnom ili veoma ponosni" zbog svoje pripadnosti Crnoj Gori što, kako je prokomentarisano, nije do kraja u korelaciji sa političkim statusom Crne Gore.

"Spremnost ubedljive većine građana da istaknu osećaj ponosa što su crnogorski državljani jasno ukazuje na postojanje potencijala za vođenje politike koja bi upravljačkim kvalitetima mogla da osnaži unutrašnji legitimitet obnovljene crnogorske države", piše u časopisu Matice crnogorske.

Da crnogorskim jezikom govore, izjasnilo se 38,2 odsto, a srpskim jezikom 41,6 odsto ispitanika. Srpsko-hrvatski jezik ima podršku 4,4 odsto ispitanika, a 12,3 odsto anketiranih su odgovorili da su "to sve isti jezici i svejedno je kako se nazivaju".

Jedno od pitanja je glasilo "Kako vi vidite poreklo Crnogoraca". Da su Crnogorci "samostalan i državotvoran narod" odgovorilo je 28,7 odsto ispitanika, a toliko ih misli da su "Crnogorci svi građani koji tradicionalno žive u Crnoj Gori".

"Crnogorci su Srbi koji žive u Crnoj Gori", takav odgovor je navelo 11,8 odsto.

Od Crnogoraca, ispitanika, njih 82,2 odsto su odgovorili da su privrženi državi Crnoj Gori. Zatim slede Muslimani, sa 53,9, a onda Srbi, sa 48,8 odsto.

Nešto više od 40 odsto Albanaca privrženo je Crnoj Gori, a Hrvati u procentu 34,7 odsto. Više od 48 odsto Bošnjaka privrženo je državi Crnoj Gori.

Kada je reč o odnosu Srpske pravoslavne i Crnogorske pravoslavne crkve, 35,1 odsto ispitanika je navelo da o tome nema stav, a 31,6 odsto da obema crkvama treba obezbediti ravnopravan status.

"Treba da postoji samo Crnogorska pravoslavna crkva", odgovorilo je 6,7 odsto ispitanika, a "treba da postoji samo Srpska pravoslavna crkva" 26,6 odsto učesnika ankete CEDEM-a.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Više građana govori srpski nego crnogorski

Izvor: Glas javnosti, 05.Nov.2010, 07:26

PODGORICA - Da je referendum o nezavisnosti Crne Gore održan u junu ove godine, za suverenost države glasalo bi 51,2 odsto građana Crne Gore, pokazalo je istraživanje Matice crnogorske...Na referendumu o nezavisnosti 21. maja 2006. za suverenu Crnu Goru se izjasnilo 55,5 odsto građana...Podgorički...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.