Izvor: B92, 23.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VISE CLANICA OEBS OSUDILE NASILJE NA KOSOVU

Predsedavajuca OEBS-a Benita Ferero-Valdner i vise delegacija zemalja-clanica ove organizacije osudili su u cetvrtak u Becu najnoviji talas nasilja na Kosovu i u regionu i zatrazili da se pocinioci po hitnom postupku izvedu pred lice pravde.

Predsedavajuca OEBS-a i austrijski sef diplomatije Benita Ferero-Valdner ocenila je u izjavi za B92 i agenciju Beta da "politicki problemi ne mogu biti reseni nasiljem". "Dijalog je jedino resenje", rekla je Ferero Valdner i pozvala UNMIK >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uspostavi mir i uslove za dijalog izmedju jugoslovenskog predsednika Kostunice i, kako je rekla, Kosova. Ona je takodje podvukla kako je, prema njenom misljenju, Kostunica spreman na dijalog i ocenila da kosovski Albanci ne bi trebalo da ga odbiju.

Na redovnoj sednici Stalnog saveta OEBS-a, delegacije 55 zemalja clanica takodje su raspravljale o bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Raspravu je, mimo dnevnog reda, pokrenula Francuska, koja je u svojstvu predsedavajuceg EU, ambasadorima Stalnog Saveta dostavila saopstenje u kome se izrazava duboka zabrinutost zbog atentata na predsedstavnike Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UNMIK-om u Pristini. "Osudjujemo ovaj akt nasilja i apelujemo da se pocinioci po hitnom potupu izvedu pred lice pravde", navodi se u saopstenju i dodaje: "EU takodje osudjuje ubistvo 4 Askalije, 9. novembra, koji su se vratili u svoje opstine". "Ponavljamo nas apel upucen celokupnom stanovnistvu Kosova da se prekine nasilje, posebno ono upereno protiv manjina", zakljucuje se u saopstenju Francuske.

Kako se saznaje u Stalnom Savetu OEBS-a, nasilje su u svojim izlaganjima osudili i ambasadori SAD-a, Norveske, Rusije, Svajcarske, Kanade i Albanije. Delegacija Albanije osudila je sve vidove nasilja na Kosovu i pozvala lidere kosovskih Albanaca da pocinioce uhapse i osude. Diplomatski predstavnik SADa apelovao je na sve strane na Kosovu da se uzdrze od konfrontacija i rekao da nastavak nasilja samo dovodi do umanjenja moralne podrske koju su Kosovari uzivali od strane Medjunarodne zajednice. Americki ambasador je takodje naglasio da su ovi napadi u suprotnosti sa rezolucijom 1244 i da predstavljaju opasnost po stabilnost citavog regiona.

Kako isticu diplomatski izvori Radija B92, jugoslovenska delegacija u OEBS-u zatrazila je da Medjunarodne zajednica energicno zasutavi dalje nasilje na Kosovu. Jugoslovenske diplomate upoznale su predstavnike Stalnog saveta i sa sadrzajem pisma koju je Vlada SRJ juce uputila Savetu bezbednosti UN-a. Prema navodima naseg izvora, ambasador ruske Federacije podrzao je formulaciju Jugoslavije da je rec o "teroristickim napadima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.