VIKALI SU - TO JE HAMAS, TO JE HAMAS Ćerka pozvala majku (84) na telefon, javili se Hamasovci

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2023, 10:56

"VIKALI SU - TO JE HAMAS, TO JE HAMAS" Ćerka pozvala majku (84) na telefon, javili se Hamasovci

Hamasovci su odveli 84-godišnjakinju iz kibuca Nir Oz, na dan kada je Hamas izveo svoj smrtonosni napad na Izrael.

Pre skoro četiri nedelje su militanti Hamasa oteli oko 240 ljudi u Gazi, uključujući i 84-godišnju Dicu Hajman. Kad je Dicina ćerka nazvala majku 7. oktobra, na telefon se javio Hamas. - Vikali su - To je Hamas, to je Hamas. - Sestra mi je bila prestravljena, spustila je slušalicu. Nismo mislili da su je oteli, pretpostavljali smo da su je ubili - ispričala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je za BBC Dicina druga ćerka, Neta Hajman Mina.

Neta je ispričala da se čula s majkom za vreme napada, da se Dica zatvorila u sigurnu sobu i nije znala što se napolju događa. - Mislim da ona nije shvatila, niti smo mi shvatili, da su u kibucu teroristi - kazala je Neta. Poslednju poruku od majke dobila je nekoliko minuta pre 10 sati po lokalnom vremenu. Nakon toga više se nije javljala na telefon.

אמא שלנו האהובה, דיצה הימן בת 84, נעדרת.

כפי הנראה מחבלים חטפו אותה מהממ"ד שבביתה בקיבוץ ניר עוז ולקחו אותה לרצועת עזה.

אנחנו חסרי אונים ונקרעים מדאגה, אף אחד עדין לא יצר איתנו קשר.

תפיצו את התמונה שלה מחזיקה את אחד הנינים שלה, שכל העולם יראה ואולי מישהו יוכל לעזור לנו. pic.twitter.com/ZNKeJsAOZD

— Neta Heiman Mina (@netaheiman) October 8, 2023

"Kad smo videli snimak, znali smo da je živa"

Neta je kasnije razgovarala sa komšijom koji joj je rekao da je Dica dozivala pomoć. Izašao je da vidi šta se dešava i video kako je odvode militanti Hamasa. - Napolju je bilo previše terorista, počeli su pucati. Vratio se nazad u svoje sklonište. Imao je sreće - rekla je Neta.

Na Facebook stranici Hamasa su Neta i njena sestra pronašle video na kojem se vidi njihova majka. - Odveli su je. Stavili su je u auto. Kad smo videli snimak, znali smo da je živa - ispričala je.

Dica Hajman je provela veliki deo života u Nir Ozu. Pre penzije je radila kao socijalna radnica. Ima 12 unučadi i petero praunučadi. Živela je sama, sama je kuvala, znala je često šetati. - Ali hodala je polako. Mislim da nije mogla proći puno kilometara - kazala je Neta.

Krivi vladu premijera Bendžamina Netanjahua

Neta je jako zabrinuta zbog kopnene invazije u Gazi. Ne zna što to znači za taoce, a zabrinuta je i za živote vojnika. Dugogodišnja aktivistikinja grupe "Women Wage Peace", najvećeg izraelskog masovnog mirovnog pokreta sastavljenog od jevrejskih i arapskih žena, dugo se zalagala za sporazumno rešenje sukoba između Izraela i Palestinaca.

Ona takođe krivi vladu premijera Bedžamina Netanjahua za ono što se dogodilo. - U poslednjih devet meseci učinili su sve da eskaliraju situaciju, posebno na Zapadnoj obali - rekla je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.