VIDEO: Jede insekte da bi bio zdrav

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Jede insekte da bi bio zdrav

Piter Bajkerton (24) iz Blekburna uzdigao je zdravu ishranu na poseban nivo. Ovaj student je pojeo na desetine hiljada insekata, kako bi sprečio bolest srca.

Jedan tipičan dan u životu ovog mladića podrazumeva doručak koji čine ovsene pahuljice sa zamrznutim, osušenim skakavcima, dok su skakavci u sendviču specijalitet za ručak, a za večeru jede takos sa crvima.

Bajkerton veruje da je konzumiranje insekata veoma zdravo i da sprečava povišeni nivo holesterola >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u krvi, pa samim tim i srčana oboljenja. Na ovakvu dijetu podstakao ga je strah od hroničnih srčanih bolesti koje su karakteristične za njegovu porodicu, a ovo je njegov način da postane jedan od retkih među njima koji je izbegao ovaj problem.

Kako bi podstakao podizanje svesti o zdravoj ishrani u svom okruženju, često organizuje degustacije njegovih specijaliteta sa insektima.

"Moj strah je počeo kada je moj ujak preminuo od srčanog udara u 45-oj godini. Samo nekoliko meseci kasnije je drugi ujak takođe doživeo srčani udar, ali posledica nije ista, što ne umanjuje ozbiljnost njegovog stanja, jer on trenutno živi sa trostrukim baj-pasom. Kada je ubrzo i moja tetka doživela isto, postalo je jasno da nije reč o slučajnosti", objasnio je Bajkerton.

"Sve što sam pročitao ukazivalo je na to da su insekti najjednostavniji način da se izbegnu bolesti srca i da je njihovo konzumiranje zapravo najzdraviji način života", kaže zabrinuti mladić.

Istraživanja pokazuju da insekti imaju više proteina nego govedina i više omega 3 masnih kiselina nego riba. Zapravo 100 grama skakavaca ima više hranljivih sastojaka nego bilo koje meso.

"U početku su mi insekti bili samo dodaci mesu, pa je prvi specijalitet bila goveđa pljeskavica sa skakavcima. Kada sam je probao imala je ukus mesa sa aromom oraha. Što sam više eksperimentisao, to sam više izbacivao meso, a pojačavao količinu insekata", rekao je mladić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.