Izvor: B92, 12.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VICEADMIRAL JOKIC OTPUTOVAO U HAG

Beograd -- Viceadmiral JNA u penziji , Miodrag Jokic, koji se danas dobrovoljno predao Haskom tribunalu, stigao je u taj sud, potvrdio je za FoNet portparol sudskog dela Tribunala Dzim Lendejl. Ocekuje se da ce se za dan ili dva znati kada ce se Jokic pred sudom izjasniti o optuznici koja ga tereti za ratne zlocine na dubrovackom ratistu 1991. godine.

Jokic je otputovao jutros u Hag sa surcinskog aerodroma, redovnim letom za Amsterdam, u pratnji cerke Sanje i republickog ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije Dusana Mihajlovica.

Nesto pre 7 casova, Miodrag Jokic je novinarima okupljenim na aerodromu izjavio da je odluku doneo sam: "Odluka koju sam doneo je teska za moju porodicu, ali ja kao vojnik smatram da je ona jedino ispravna i postena, posebno u ovom trentuku kada se pokusava blokirati saradnja moje zemlje sa Haskim tribunalom. Nemam cega da se stidim, kao vojik i kao admiral sam obavaljao svoju duznost profesionalno i savesno u skladu sa propisima unutrasnjeg i medjunarodnog prava. Stojim iza svojih odluka i danas i verujem da su na nivou jednog vojnika".

Jokic je optuzen za ratne zlocine JNA na podrucju Dubrovnika i u Hrvatskoj od oktobra do decembra 1991. godine. On i jos trojica bivsih oficira JNA optuzeni su za krsenje zakona i obicaja ratovanja i teske povrede Zenevske konvencije. Optuznica protiv generala Pavla Strugara, viceadmirala Milana Zeca i kapetana Vladimira Kovacevica zvanog Rambo, otpecacena je 2. oktobra. Strugar se se 21. oktobra dobrovoljno predao Haskom tribunalu.

Miodrag Jokic je izjavio novinarima da ocekuje da ce drzavni organi stati iza njega i njegove odluke da se dobrovoljno preda Haskom tribunalu.

"Ocekujem da ce moja drzava stati iza mene i ukazati potrebnu pomoc.

Hvala vam sto ste ovde i hvala mome prijatelju Dusanu Mihajlovicu", rekao je Jokic.

Republicki ministar policije Dusan Mihajlovic rekao je da je odbrana Jokica sa slobode pitanje procedure, i da je Vlada Srbije predstavnicima Tribunala vec stavila do znanja ovaj predlog.

"Nadam se da ce Tribunal veoma brzo doneti odluku o tome", rekao je Mihajlovic i dodao da ce svi koji se dobrovoljno predaju Haskom tribunalu imati sansu da se brane sa slobode: "Vlada Srbije je pruzila te garancije i o tome donela jasnu odluku i za admirala Jokica i za svakog ko dobrovoljno prihvati saradnju sa Haskim tirbunalom. I zato i ja putujem u Hag da bih na taj nacin odao postovanje za hrabru odluku generala Jokica i da bih pokazao da iza tog cina stoji vlada Srbije".

Istim avionom za Hag, otputovala je jutros i supruga Slobodana Milosevica Mira Markovic sa snajom Milicom i unukom Markom. Ona novinarima nije zelela da daje izjave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.