Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2021, 16:22

VEST KOJA ĆE RASTUŽITI I MUSLIMANE U SRBIJI: Saudijska Arabija donela odluku o hadžiluku u Meki

U redovnim okolnostima, na hadžiluk u Meku bi godišnje stizalo i do dva miliona hodočasnika

Saudijska Arabija je danas najavila da će zbog pandemije korona virusa na ovogodišnji hadžiluk u Meku moći da dođe najviše 60.000 vernika, i to isključivo građani Saudijske Arabije.

Iz nadležnog ministarstva u Rijadu saopšteno je da će na ovogodišnji hadžiluk, koji počinje sredinom jula, moći da dođu samo posetioci starosti od 18 do 65 godina i da će svi morati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da budu vakcinisani, prenosi AP.

Prošle godine je svega 1.000 vernika iz Saudijske Arabije selektovano da dođe na hadžuiluk, od toga su dve trečine bili stranci iz 160 zemalja koji žive u S. Arabjiji, a jedna trečina pripadnici bezbednosnih službi i zdravstveni radnici.

.

Podsetimo, Srbija je jedna od evropskih zemalja sa značajnim brojem stanovnika koji ispovedaju islam kao svoju veru. Islam je jedna od tradicionalnih religija u Srbiji, prisutna već vekovima na našim prostorima. Muslimani Srbije su uglavnom sledbenici sunitskog islama.

Prema popisu iz 2011. godine, u Srbiji (ne računajući Kosovo i Metohiju) ima oko 222.828 muslimana ili 3,1 odsto stanovništva. Srpski muslimani su pretežno organizovani u dve zajednice: Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu i Islamska zajednica u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru.

Muslimani Srbije svake godine u velikom broju odlaze na hadžiluk u Meku poput muslimana u čitavom svetu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.