VEŠANJE ZBOG SVETOGRĐA - smaknuća u Iranu zbog aktivnosti na društvenim mrežama

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2023, 11:58

VEŠANJE ZBOG SVETOGRĐA - smaknuća u Iranu zbog aktivnosti na društvenim mrežama

Zbog ateizma i vređanja islamske religije i svetinja dva muškarca osuđena na smrt vešanjem.

Smaknuća Jusufa Merdada i Sadrolaha Fazelija Zarea najavljena su na sajtu iranskog pravosuđa.

Zbog svojih aktivnosti na društvenim mrežama iz 2019. godine, Merdad i Zare naći će se pred vešalima, ali u objavi nije navedeno kad će se ona odigrati.

Merdad, koji je otac troje dece, optužen je za svetogrđe, kao i spaljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kurana, dok je Zara, navodno, priznao da je uvredio islamskog proroka.

Prema podatacima organizacije za iranska ljudska prava u Norveškoj, u Iranu se izvrši jedno smaknuće na svakih šest sati, a "lista čekanja" je sve veća.

Kako se navodi u tekstu ove organizacije, u Iranu je od početka godine izvršeno 205 smaknuća, u najvećem broju slučajeva za zločine povezane sa drogom. U poslednje dve nedelje, procenjuje se da je ubijeno oko 40 ljudi, a polovinu njih povezuje to da su pripadnici beludžistanske etničke manjine.

Amnesty International je u martu ove godine osudio Iran da smaknuća pripadnika etničkih manjina koristi kao "alat za represiju"

Iranski lider Beludža Maulvi Abdul Hamid, prošle nedelje je najoštrije osudio smaknuća organizovana od strane Islamske republike za koja navodi da su smrtnu kaznu pretvorili u "umetnost".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.