VEROVAO DA JEDNA STVAR MOŽE SAVLADATI SVE PREPREKE: Danas slavimo velikog svetitelja - izbegavajte svađe i OVO nemojte zaboraviti

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2023, 08:06

VEROVAO DA JEDNA STVAR MOŽE SAVLADATI SVE PREPREKE: Danas slavimo velikog svetitelja - izbegavajte svađe i OVO nemojte zaboraviti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas, 25. marta slave prepodobnog Simeona Novog Bogoslova u narodu poznatog kao veoma blagog i bogougodnog čoveka.

Prepodobni Simeon Novi Bogoslov je verovao da je vrlina čudesna stvar, te da duša koja odiše božanskom ljubavlju može da savlada sve prepreke.

Pošto je Sveti Simeon Novi Bogoslov poštovao vrlinu iznad svega običaj je da se na ovaj dan svako od nas posveti istraživanju svoje duše. Samo tako možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spoznati pravu, Božansku ljubav.

Sutra je običaj da se posti, a nikako nije poželjno da pokrećete rasprave ili svađe.

Sveti Simeon rodi se u Paflagoniji, u mestu zvanom Galata; roditelji su mu bili plemići i bogati: otac Vasilije i majka Teofanija. Još kao mališana, roditelji su odveli Simeona u Carigrad kod svojih rođaka koji tada bijahu veoma viđeni na carskom dvoru. Ovi ga s radošću primiše, i dadoše mu učitelja da ga uči osnovnim stvarima. Pametan i mudar izmalena, Simeon se ozbiljno dade na učenje; nije voleo dečje igre, izbegavao je njihove nestašluke; i tako veoma napredovao u naukama. Sa uzrastom, rasla je i njegova revnost u učenju. Za kratko vreme on postade izvrstan krasnopisac, o čemu svedoče knjige pisane njegovom rukom.

Simeon je ostavio sve bogatstvo i otišao u manastir. Pod vođstvom starca Simeona upoznaje podvižnički život. Smatra se za najvećeg bogoslova posle svetog Grigorija Bogoslova. On je osećalo blagoslov u svom srcu. Upokojio se 1032. godine, a njegove mošti se smatraju čudotvornim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.