Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2021, 16:53

VEROVALI ILI NE: Čak osam država u svetu još uvek nije zvanično priznalo postojanje države Hrvatske

SR jugoslavija i Hrvatska su se uzajamno priznale davne 1996. godine

Od proglašenja nezavisnosti Hrvatske prošlo je skoro 30 godina, međutim, neke zemlje i dalje nemaju diplomatske odnose sa Hrvatskom, te je samim tim još uvek nisu zvanično priznale! Poslednja u nizu država koja je priznala Hrvatsku je ostrvska državica Tuvalu koja je to učinila pre samo par meseci, 2. novembra prošle godine.

Naime, još osam država nije priznalo nezavisnost Hrvatske, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sedam afričkih i jedna pacifička država. To su: Burundi, Butan, Južni Sudan, Liberija, Niger, Somalija, Centralnoafrička republika i Tonga.

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Da podsetimo, do 31. decembra 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Hrvatska i SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996. godine, a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.