VERNI NAROD DANAS SLAVI VELIKI PRAZNIK: Prema običajima i verovanjima, za napredak i sreću danas čitajte ovu molitvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021, 08:14

VERNI NAROD DANAS SLAVI VELIKI PRAZNIK: Prema običajima i verovanjima, za napredak i sreću danas čitajte ovu molitvu

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog sveštenomučenika Doroteja.

Sveti sveštenomučenik Dorotej je bio episkop tirski od vremena Dioklecijana, pa sve do vremena Julijana Odstupnika, pod kojim je bio namučen i postradao za pravoslavnu veru.

Živeo na zemlji sto sedam godina, i ugodivši Bogu preselio se u život večni 361. godine. Bio je vrlo učen muž. Napisao mnoga poučna dela na grčkom i latinskom jeziku. Naročito je čuvena njegova grčko-latinska Sintagma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Beseda na današnji dan nalaže kada ne treba narušavati post, i kaže da se ne odričete mogućnosti da pomognete drugima kada god ste u prilici:

Nikada ne narušavaj post u sredu i u petak. Taj post je Crkvom zapoveđen i dobro obrazložen. Ako si ikad u životu narušio taj post, moli se Bogu, da ti oprosti, i više ne greši.

Ne odreci dobra onima kojima treba, kad možeš učiniti. Ne odriče ni tebi Gospod ono što tebi treba, ne odreci ni ti čoveku, koga ti je Gospod poslao u susret, da kuša srce tvoje. Ako ti neki siromah jedan put u životu pruži ruku za pomoć, podaj mu i ne otkaži. Tvoja nemilost peći će te kao žeravica, i neće ti dati mira sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srcem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.