VERICA BARAĆ: KORUPCIJA JE SVUDA!

Izvor: Kurir, 18.Jul.2011, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VERICA BARAĆ: KORUPCIJA JE SVUDA!

BEOGRAD - Niko ne čuje njena upozorenja! Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, već dugo vodi donkihotovsku borbu da Srbija konačno postane uređena zemlja. Na početku intervjua za Kurir odgovara na pitanje ima li pomaka u borbi protiv korupcije

BEOGRAD - Niko ne čuje njena upozorenja!

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, već dugo vodi donkihotovsku borbu da Srbija konačno postane uređena zemlja. Na početku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << intervjua za Kurir odgovara na pitanje ima li pomaka u borbi protiv korupcije:

- Svi pomaci koji su napravljeni u borbi protiv korupcije poništeni su tako što je vlast onemogućavala rad institucijama nadležnim za primenu zakona. Štaviše, problem korupcije je dodatno eskalirao zbog „reforme pravosuđa“, koja je dovela do toga da pravosuđe postane još više zavisno od izvršne vlasti.

* Kako komentarišete to što je Komisije za hartije od vrednosti posle pet godina saznala da je Milan Beko vlasnik „Novosti“?

- Nemoguće je da im je trebalo pet godina da to utvrde. Bekove firme „Ardos“ i „Trimaks“ imale su potpunu kontrolu nad poslovanjem „Novosti“, a nju su stekle nezakonitom kupovinom akcija. Odgovornost za prevaru ne može da se izbriše tako što će onaj koji je u prevari uhvaćen dati ponudu za preuzimanje ili će prodati višak nezakonito stečenih akcija.

* Iz EU nam je stigao spisak sa 24 sumnjive privatizacije? Očekujete li da će se to napokon istražiti?

- Neki koraci će biti preduzeti, međutim, ne bi bilo prvi put da vlast manipuliše nalozima EU. Podsetimo se „stečajne mafije“ i zloupotrebe u poslovanju „C marketa“. Optužnicom nije obuhvaćeno preuzimanje akcija „C marketa“ niti Memorandum o razumevanju, tajni kartelski sporazum o fiksiranju kupoprodajne cene akcija i podeli beogradskog maloprodajnog tržišta, koji su 2005. zaključili Miroslav Mišković, Milan Beko i Slobodan Radulović u organizaciji Danka Đunića, a na inicijativu tadašnjeg premijera Koštunice.

* Koji primer korupcionaške privatizacije može da posluži kao školski?

- Kršenje zakona i ugovora u privatizaciji odvija se uvek po istom modelu, koji počiva na svemoći Agencije za privatizaciju. Ipak, bili smo zatečeni kad smo videli koliko ima nezakonitosti u privatizaciji i prodaji akcija „Novosti“.

* U kojoj sferi društva je korupcija najveća?

- Savet se koncentrisao na korupciju u privatizaciji, što ne znači da je problem manje zastupljen u zdravstvu ili javnim nabavkama.

Protiv mene se vodi osam postupaka

* Da li i dalje postoje pritisci na Savet?


- Protiv Saveta i mene trenutno se vodi osam postupaka po krivičnim tužbama Luke Beograd, Milana Beka i Miodraga Kostića za klevetu. Beku je omogućeno da protiv Saveta i mene postupa toliko ažurno da se dva do tri puta mesečno održavaju različita ročišta po nekoj od njih.

Kako su kupovali našu zemlju

* Kako su stranci mimo zakona došli do srpske zemlje? Kako je moguće da niko zbog toga ne bude kažnjen?

- Savet je prikupio obimnu dokumentaciju u vezi s privatizacijom poljoprivrednih preduzeća i radimo na izveštaju o tom problemu. Što se drugog dela vašeg pitanja tiče, do sada još niko od odgovornih u Agenciji za privatizaciju nije odgovarao zbog kršenja zakona i ugovora u privatizaciji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.