VEOMA VAŽNI PAKET ORUŽJA! Zelenski na sva usta hvali Nemačku: Pokazali su se kao prijatelji

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2023, 10:34

VEOMA VAŽNI PAKET ORUŽJA! Zelenski na sva usta hvali Nemačku: Pokazali su se kao prijatelji

Kuju se opasni planovi u Nemačkoj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj na podršci nakon sastanka s nemačkim predsednikom Frank-Valter Štajnmajer, u sklopu prve posete zemlji od početka rata sa Rusijom. Zelenski je u Berlin stigao iz Rima, gde se u subotu sastao s italijanskim zvaničnicima i papom Franjom.

Ukrajinski predsednik je u Nemačku stigao usred noći avionom nemačke vlade, a u vazdušnom prostoru zemlje pratili su ga borbeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << avioni nemačkog ratnog vazduhoplovstva.

- U najizazovnijem vremenu u savremenoj istoriji Ukrajine, Nemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za odbranu slobode i demokratskih vrednosti. Zajedno ćemo pobediti i vratiti mir u Evropu - napisao je Zelenski u knjigu gostiju nemačkog predsedništva.

Očekuje se da će se Zelenski kasnije sastati s nemačkim kancelarom Olafom Šolcon i njegovim bezbedonosnim kabinetom pre nego što će otići u grad Ahen na zapadu zemlje kako bi primio prestižnu nagradu Karlo Veliki zbog doprinosa Evropi.

Nemačka, najveća ekonomija Evrope, suočila se s kritikama početkom rata zbog oklevanja u vezi sa podrškom Kijevu, ali postala je jedan od najvećih davaoca finansijske i vojne pomoći za Ukrajinu.

Vlada je u subotu najavila 2,7 milijardi evra vojne pomoći za Ukrajinu, što je najveći takav paket od početka sukoba u septembru prošle godine, a obavezala se i da će nastaviti da podržava Kijev koliko god bude potrebno.

Zelenski je to na društvenoj mreži pozdravio kao "snažni paket", naznačivši da s nemačkim zvaničnicima namerava da razgovara o pošiljkama oružja kao i o protivzračnoj odbrani, obnovi, ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji i sigurnosti. Zelenski je poslednji put posetio Nemačku zbog Minhenske sigurnosne konferencije u septembru prošle godine pre izbijanja rata.

Nemačka podrška za Ukrajinu je tada bila ograničena zbog energetske zavisnosti Berlina o Rusiji i ukorenjenom pacifizmu zbog krvave istorije zemlje u 20. veku. Zbog toga je bio potreban veći preokret u politici i promena mentaliteta koju je Šolc nazvao prekretnicom u svom govoru nekoliko dana nakon početka invazije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.