VENECIJA, ATINA, MANČESTER, HONG KONG, BARSELONA: Ovo su nadimci srpskih gradova, a evo zanimljivih priča kako su ih dobili

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 21:22

VENECIJA, ATINA, MANČESTER, HONG KONG, BARSELONA: Ovo su nadimci srpskih gradova, a evo zanimljivih priča kako su ih dobili

Mnogi nadimci nisu poznati van samih gradova.

Mnogi gradovi u Srbiji imaju svoje nadimke, neki su nadaleko poznati, dok su neki poznati samo lokalnom stanovništvu.

Tako u Srbiji imamo Atinu, Gibraltar, Spartu, Mančester, Pariz, Barselonu, Hong Kong, Veneciju i Bolonju!

Iza naziva Srpska Atina, krije se drugi najveći grad u Srbiji - Novi Sad. Nadimak je dobio zbog kulturološkog značaja koji je imao za Srbe, a koji je Atina tokom istorije imala za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Grke. U ovom gradu smeštena je Matica srpska, kao i Srpsko narodno pozorište. Ovaj grad bio je dom Svetozara Miletića, ali i važno mesto za Srbe u Austrougarskoj i Habzburškoj monarhiji. Prvi slobodni srpski grad u okviru ove monarhije.

Odmah tu preko reke nalazi se i Gibraltar na Dunavu, gradić Petrovaradin odnosno Petrovaradinka tvrđava. Zbog značaja za odbranu Evrope i zbog svoje neosvojivosti poneo je ovo veliko ime.

 Zbog toga što je imao značaj za Srbe u Vojvodini dok se ona još uvek nalazila u Austriji i zbog borbe za očuvanje srpske tradicije u Banatu, zbog konstantnih borbi sa neprijateljima i zbog svoje hrabrosti, grad junak Pančevo sa ponosom nosi ime Srpske Sparte.

Nešto južnije imamo i Srpski Mančester ili Mali Mančester, odnosno Leskovac. Iako je svima najpoznatiji po hrani odnosno roštilju i paprikama, Leskovac je bio poznat i kao prestonica tekstilne industrije, baš kao i Mančester.

Mali Pariz je titula koja je pripala Šapcu i to zbog ubrzanog kulturološkog, arhitektonskog i trgovačkog razvoja koje je doživeo u 19. veku. Svima dobro poznati vašar u Šapcu, svedok je ovog razvoja.

Nova Barselona jedan od nadimaka Velikog Bečkereka odnoso Petrovgrada. To je grad koji je danas svima poznat kao Zrenjanin. Malo je poznato da je veliki broj Katalonaca dolazio tokom 18. veka u kolonizaciji na teritoriju današnjeg Zrenjanina odnosno Bečkereka, baš zbog toga, jedan deo Zrenjanina i zvanično je nosio ime Nova Barselona.

Zbog svog reljefa i zbog toga što se nalazi u kotlini ili žargonski rečeno u žicama, Užice je moralo da “ide u visinu”. Zbog svojih solitera, panorama Užica izgleda kao mali Hong Kong, zbog toga je i ponela ovaj nadimak.

Zbog svog reljefa koji presecaju rečice i zbog sedam mostova koji ga krase, Knjaževac je nazvan srpskom Venecijom.

 Zbog svog uspeha u košarkaškom svetu, kojeg se mlađe generacije verovatno ni ne sećaju, Kraljevo je ponelo naziv Srpska Bolonja. U gradu su na vrhuncu slave postojala dva kluba koja su iznedrila velika imena poput Divca, a to su KK Sloga i KK Mašinac.

Ovaj gradski derbi bio je pravi praznik za oči svih ljubitelja košarke. Ljubav prema košarci i dalje je vidljiva u gradu na Ibru, a uvek postoji nada da će se ovi klubovi vratiti na velika vrata evropske i svetske košarke.

Izvor: Srbija Danas/192.rs/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.