VELIKO ZLO SE NADVIJA NAD CENTRALNOM AZIJOM: Nebenzja upozorava na opasnost neslućenih razmera, Rusi u pripravnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2021, 19:55

VELIKO ZLO SE NADVIJA NAD CENTRALNOM AZIJOM: Nebenzja upozorava na opasnost neslućenih razmera, Rusi u pripravnosti

Rusija je spremna da učini sve što je u njenoj moći da spreči najgori scenario

Avganistan rizikuje da sklizne u dugotrajni građanski rat u punoj veličini usred odsustva napretka u mirovnim pregovorima, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN u petak.

- Jasno je da ne postoji vojno rešenje za avganistansku situaciju, ali, u sadašnjoj situaciji, s obzirom na odsustvo napretka na pregovaračkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << putu, izgledi da Avganistan sklizne u pune razmere i dugotrajni građanski rat, nažalost, su očajna stvarnost. Stoga je najvažniji današnji cilj brzo pokretanje suštinskih pregovora - rekao je Nebenzja, prenosi Sputnik International.

Ruski izaslanik izrazio je nadu da će predstojeći razgovori o Avganistanu u Dohi, kao i prošireni format "Trojka plus Pakistan" dati dodatni podstrek procesu političkog rešenja

- Uvereni smo da je sada važnije nego ikad da se objedine svi međunarodni i regionalni napori i da je potrebno preduzeti sve mere da se pronađe razumno rešenje uzimajući u obzir interese svih etničkih i verskih manjina - rekao je on.

U isto vreme, ruski diplomata je naglasio da je Moskva zabrinuta zbog eskalacije nasilja u Avganistanu koje bi moglo izmaći kontroli. Situacija je takođe izazvala zabrinutost suseda Kabula u Centralnoj Aziji.

- Rizik da se borci infiltriraju u region pod maskom izbeglica ne može, a da ne izazove zabrinutost kod naših suseda iz Centralne Azije. Mi smo u redovnom kontaktu sa svih pet zemalja Centralne Azije - rekao je ruski diplomata.

Nasilje se nastavlja u Avganistanu nekoliko nedelja, a talibani su započeli ofanzivu na čitav niz gradova. Izveštaji kažu da militantna grupa sada kontroliše više teritorije nego što je to bilo 2001. godine, kada je srušena tokom invazije koju su predvodile SAD.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.