VELIKO PRIZNANJE Aleksandru Seniću uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2023, 12:26

VELIKO PRIZNANJE Aleksandru Seniću uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića (FOTO)

Aleksandar Senić je odlikovan krstom vožda Đorđa Stanimirovića.

Predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Rači Aleksandar Senić odlikovan je krstom vožda Đorđa Stratimirovića.

Seniću je uručen krst i Ukaz o odlikovanju od Centra za razvoj Šajkaške uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija i uz saglasnost porodice Stratimirovića.

Aleksandar Senić je široj javnosti postao poznat po svom inžinjerskom poduhvatu -  >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uspeo je da ukroti Grdeličku klisuru i izgradi autoput.

Đorđe Stratimirović je bio komandant srpske vojske za vreme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine.

Ovaj srpski general, koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd, potiče iz ugledne kuće veleposednika, porodice Stratimirović iz Kulpina. Rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a sahranjen u Beču, gde je preminuo 15. decembra 1908. godine.

Na inicijativu Centra za razvoj Šajkaške, a uz podršku potomaka porodice Stratimirović, njegovi posmrtni ostaci su 27. septembra 2021. godine preneti u Srbiju, u Sremske Karlovce.

Šajkaška je geografski region u Srbiji, zauzima jugoistočni deo Bačke i nalazi se između četiri opštine – Novi Sad, Titel, Žabalj i Srbobran, a objedinjuje 14 naseljenih mesta.

Iste godine kada su posmrtni ostaci vožda prebačeni u Srbiju, ovo odlikovanje je dobio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.