VELIKO OTKRIĆE NAUČNIKA NA MARSU! Džinovskih je dimenzija, da je na našoj planeti, TRESLI bismo se od STRAHA! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 13:48

VELIKO OTKRIĆE NAUČNIKA NA MARSU! Džinovskih je dimenzija, da je na našoj planeti, TRESLI bismo se od STRAHA! (VIDEO)

Viđen još 1971. godine, a nije ga bilo lako otkriti

Džinovski vulkan i mogući sloj zakopanog glečerskog leda otkriveni su u istočnom delu vulkanskog regiona Tarsis, blizu ekvatora Marsa. To su objavili su naučnici na 55. lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji u Teksasu. Fotografisan redovno od 1971. džinovski vulkan, koji je erodirao pa ga nije bilo lako otkriti, krio se na vidnom mestu, u jednom od najčuvenijih regiona Crvene planete.

Privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nazvan Noctic volcano ili Noćni vulkan visok je 9.022 metra i širok 450 kilometara. Ove gigantske dimenzije ukazuju da je bio aktivan veoma dugo. Na jugoistočnom delu nalazi se debeo sloj vulkanskih ostataka ispod kojih se verovatno nalazi glečerski led, saopštio je Institut SETI.

Ovo otkriće je veoma značajno i otvara novu lokaciju za proučavanje geološke evolucije Marsa, kao i potragu za tragovima života.

- Proučavamo geologiju u toj oblasti gde smo otkrili ostatke glečera prošle godine, kada smo otkrili da smo unutar ogromnog i erodiranog vulkana - rekao je dr Paskal Li, naučnik sa Instituta SETI i Instituta za Mars pri Istraživačkom centru Ejms u NASA, kao i glavni autor studije.

Nekoliko tragova, kada se gledaju zajedno, odaju vulkansku prirodu gomile slojeva stonih gora i kanjona u istočnom delu Noćnog vulkana. Centralni vrh obeležava nekoliko uzdignutih stonih gora koje formiraju luk.

- Ova oblast Marsa poznata je po velikoj raznolikosti minerala iz duge istorije planete. Dugo se sumnjalo da su ti minerali vulkanskog porekla. Zato možda nije ni iznenađenje otkriti tu vulkan - rekao je Surab Šubam, student Odeljenja za geologiju Univerziteta u Merilendu i koautor studije.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf.rs/Andrija Ivanović/Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.