VELIKO IZNENAĐENJE: Komšije šalju astronaute u svemir, razrađena strategija, napravljen plan

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2023, 23:24

VELIKO IZNENAĐENJE: Komšije šalju astronaute u svemir, razrađena strategija, napravljen plan

Prijavio se veliki broj kandidata

Mađarska je napravila uži izbor kandidata za astronaute koji će učestvovati u sledećoj 30-dnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici krajem 2024. ili početkom 2025. godine, a u njemu su četiri kandidata, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Više od 240 prijavljenih, koji su potom testirani u vazdušnoj bazi Oružanih snaga Mađarske Kečkemet, izabrano je osam kandidata. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osnovu testova stručno telo koje sprovodi selekciju suzilo je listu kandidata na četiri - naveo je Sijarto na Fejsbuku.

Mađarski astronauti testiraće svemirsku opremu te zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici i sprovoditi eksperimente za mađarske istraživačke grupe, rekao je Sijarto. Preostala četiri kandidata biće podvrgnuta daljoj obuci i testiranju tokom naredne godine, dodao je on.

Svemirska industrija jedan je od sektora koji se najbrže razvija u 21. veku, a Mađarska ima cilj da učestvuje u tome sa programom za astronaute koji je uspostavila kao deo svoje svemirske strategije, rekao je ministar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.