VELIKI ZADATAK ZA PULMOLOGE: Korona virus RAZARA PLUĆA! Kliničke slike su dramatične

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2021, 10:00

VELIKI ZADATAK ZA PULMOLOGE: Korona virus RAZARA PLUĆA! Kliničke slike su dramatične

Pulmolog i direktorka kovid bolnice u Batajnici o uticaju kovida na pluća!

Od samog početka pandemije kovida-19 poznato je da ovaj virus ozbiljno napada pluća, ali stručnjake, ipak, ne prestaju da iznenađuju razmere posledica koje virus ostavlja.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević rekla da su je neke promene na plućima zapanjile.

- Pluća su praktično uništena, kliničke slike su jako teške i dramatične. Više puta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su moje kolege to govorile, nekad prođe i samo par sati da dođe do dramatičnog negativnog efekta u lečenju bolesnika. Međutim, ono što sam mogla da primetim sada u ovom trećem talasu, zaista postoje takozvana uništena pluća, fibrozna, sa trajnim, odnosno ne znamo da li su trajne plućne promene, to će ispitivanja utvrditi. Bolesnici se dugotrajno i mukotrpno leče, primaju se jake terapije, ali ono što mogu da kažem da me sada zapanjilo, poslednjih par dana sam videla mnogo loše snimke pluća, ali sam videla dobro opšte stanje ljudi, da ljudi to tolerišu. I to će sigurno, kada se bude izašlo iz kovid režima, biti veliki zadatak da pratimo parametre plućne funkcije, da vidimo do kog stepena su moguće te promene. Znači nama je cilj da se bolesnikova pluća maksimalno oporave, da diše punim kapacitetom, tako da će to verovatno biti veoma veliki zadatak za pulmologe.

Dr Adžić Vukićević je saopštila i da se trenutno u kovid bolnici u Batajnici nalazi 420 pacijenata.

- Od 4. decembra do današnjeg dana, dakle za 43 dana, zbrinuli smo oko 1.850 bolesnika. Ono što me raduje jeste da dolazi do postepenog pada broja hospitalizovanih i prema najvećem broju hospitalizovanih koji je bio u decembru, sadašnji broj je za oko 20 odsto manji. Najmlađi pacijent kojeg smo imali imao je 21 godinu, najstariji 93, a prosečna starost naših bolesnika oko 68. Trenutno nemamo tako mlade bolesnike, najmlađi trenutno ima 37 godina.

Doktorka je uputila i apel građanima, da ih se što više vakciniše, a ona sama je, kako je rekla, već primila vakcinu.

- Jedan deo naše populacije je pobedio, stekao imunitet, drugi deo populacije je možda bio nosilac virusa a to nije znao, treći deo smo mi koji smo dobili vakcinu. Ja se nadam, a to je medicina rekla vekovina unazad, da ćemo kad steknemo taj veliki imunitet preko 60 odsto, da na neki način bude prokužen virusom, ovaj virus mora da se zaustavi i stane. Zato je moja poruka da što više građana dobije vakcinu, mi možemo da budemo srećni što smo u najkraćem intervalu dobili tri odlične vakcine koje je odobrila ALIMS. Moj apel građanima Srbije je da se vakcinišemo u većem broju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.